Koningsdag in Rome

Rome

Marco Gusmini uit het Noord-Italiaanse Lovere maakte met vrienden een tocht naar een 30 meter hoge kruisbeeld van Johannes Paulus, op een uur rijden van zijn huis. Aanleiding was de aanstaande heiligverklaring van de Poolse paus. Eenmaal aangekomen bij het monument , stortte het kruisbeeld in elkaar. De zes meter lange Christus verpletterde de 21-jarige Marco.

Zijn vrienden konden op tijd weg komen. Marco niet. Hij was namelijk gehandicapt. Hij hoorde het geluid van het krakende hout nog wel, maar dacht dat het de wind was.

Marco had in zijn leven heel wat tegenslagen moeten overwinnen en moet een grote devotie voor Johannes Paulus II hebben gehad. Met die andere heilige paus was hij ook goed bekend. Hij woonde namelijk – o bizar toeval- in de Johannes XXIII –straat.

Je vraagt je af: waar waren die heilige pausen op het moment van het ongeluk?  

Rome stroomt inmiddels vol met pelgrims uit de hele wereld, maar vooral uit Polen. Duizenden landgenoten van Johannes Paulus II zijn al gearriveerd en nemen bezit van de stad. Ze hebben nog niet veel te doen en die rij om de Sint-Pieter in te komen en het graf van hun grote held te bezoeken, is wel heel erg lang. En dus hangen ze maar een beetje rond. Ze bidden, ze zingen en ze drinken bier.

Rome toont dezer dagen een aanblik die mij een beetje aan Koninginnedag- sorry Koningsdag- doet denken. Een vreemde mengeling van feestvieren en commercie, met een scheutje devotie erover heen. Pal voor het Sint-Pietersplein kom ik een standje tegen van de stad Krakau. Een lieftallige hostess nodigt je uit om toch vooral eens een bezoek te brengen aan de stad van Karol Woytila. Even later bots ik tegen een dikke man aan met in zijn hand een enorme Poolse vlag. Hij heeft een petje van Solidarnoc op en er komt een enorme alcohol lucht van hem af.

De kerken rond het Vaticaan zitten allemaal vol. In de Santo Spirito in Sassia zitten Amerikanen en de Schotten hebben bezitten genomen van de Kerk der Friezen. Ondertussen probeert de politie orde aan te brengen in de chaos op straat. Een schier onmogelijke taak. De heiligverklaring van de twee pausen heeft geleid tot een explosie van de handel in devotionalia. En daar zit ook veel troep tussen. Op de Via della Conciliazione wordt een illegale straatverkoper met veel misbaar opgebracht. Later die dag maakt de politie bekend rond het Vaticaan een aantal illegale bed and breakfasts te hebben gesloten.

Morgen worden hier zo’n 1 à 2 miljoen mensen verwacht. Inwoners van de wijken rondom het Vaticaan ontvluchten ondertussen massaal de stad. ‘Kijk eens hoe schoon het hier nu is’, zegt een vrouw uit de wijk Prati in La Repubblica . ‘Volgende week is het hier weer een troep’.  Het gemeentebestuur van Rome zit ondertussen in zijn maag met de rekening van dit religieuze spektakel en heeft de regering van premier Matteo Renzi al om zeven miljoen euro gevraagd. En wie gaat de 12000 (!!!!) overuren van al die politieagenten en ambulance medewerkers eigenlijk betalen?

De stad Rome kan veel aan. Dat hebben we negen jaar geleden gezien bij de dood van Johannes Paulus II. Toch maakte men zich hier de afgelopen nogal ongerust over een regenfront dat met rasse schreden de Eeuwige Stad naderde en die hele heiligverklaring zou gaan verpesten.

Zoals het er nu naar uit ziet , gaat het vooral morgenmiddag regenen en dan zijn de meeste pelgrims al weer op weg naar huis zijn. Hebben de twee nieuwe heiligen dan toch vanuit de hemel ingegrepen?

Marco zal het allemaal niet meer meemaken. Morgen, op de dag dat de twee door hem zo bewonderde pausen worden heilig verklaard, is zijn begrafenis. 

 

UPDATE 27 april 17.17 uur

De regen kwam - ongenadig - rond 15.00 uur. Mijn geloof in heilgen en hun handelingsbekwaamheid is toch weer een stukje toegenomen. 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube