Slachtoffer misbruik in Pauselijke commissie

Het heeft even geduurd, maar Paus Franciscus lijkt nu eindelijk vaart te maken met de commissie die hem moet adviseren in zijn beleid aangaande seksueel misbruik van kinderen door geestelijken. Maandag benoemde hij de eerste acht leden. De helft van hen is vrouw. Één lid werd als meisje van dertien misbruikt door een priester.

Het gaat om de Ierse Mary Collins.  Ze lag in 1961 in het Our Lady's Hospital for Sick Children in Dublin toen ze misbruikt werd door kapelaan Paul McGennis. Collins kreeg later te horen dat McGennis zijn vergrijpen tegeover meerderen had toegegeven. Toen zij in 1995 de toenmalige aartsbisschop van Dublin, kardinaal Desmond Connell, confronteerde met het misbruik ontkende hij de aantijgingen. Hij weigerde mee te werken met het politieonderzoek. Desondanks werd McGennis veroordeeld. Later bood Connell zijn excuses aan voor het feit dat hij Collins niet geloofde.

En nu zit Mary Collins in een pauselijke commissie. Ze heeft aangekondigd zo nodig haar mond open te trekken. 

Vatican Insider interviewde haar. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube