Sigarenroker van het jaar

Persoon van het jaar, best geklede man en straks vast ook nog sigarenroker van het jaar. Voor paus Franciscus was 2013 een topjaar.

Zie daar het komend jaar maar eens overheen te komen.

De euforie rond Franciscus is nog steeds groot. Hij trekt drie keer zoveel mensen als zijn voorganger in zijn laatste volle jaar als paus. Hoort u dat, Benedictus XVI? Zelfs de Vaticaanse musea liften mee op het ‘Franciscus-effect. Vijfeneenhalf miljoen bezoekers in 2013. Nog nooit was de file naar de Sixtijnse kapel zo lang. Hoort u dat, kardinaal Bertone?

Deze paus is een fenomeen. Iedereen wil iets van hem. Duizenden mensen reizen elke week naar Rome om hem te ontmoeten. Om hem in de ogen te kijken en wie weet door hem te worden omhelsd.

Alles wat deze paus doet heeft in de ogen van het grote publiek iets revolutionairs. Ook al deden zijn voorgangers vaak precies dezelfde dingen. ‘We kunnen niet accepteren dat de rijken alsmaar rijker worden’, zei Benedictus XVI ooit. Hij deed die uitspraak terwijl hij op een gouden troon zat en een hermelijnen mantel om zijn schouders had. Franciscus zegt het hem na, maar draagt een simpele witte toog en spreekt te midden van de mensen om wie het gaat: zwervers, vluchtelingen en gevangenen. Dan komt de boodschap toch wat krachtiger over. 

Wij willen dat Franciscus opzienbarende uitspraken doet, het liefst elke dag. ‘Paus denkt ruimer over gezinsvorm’, kopt een Nederlandse nieuwssite. Het staat er nog maar net op of zijn volgelingen, de nieuwe Franciscanen, hebben het al op hun Facebook pagina gedeeld met hun vrienden. Volgens zijn woordvoerder heeft de paus alleen maar tijdens een ontmoeting met algemeen oversten van religieuze ordes en congregaties, gezegd dat nieuwe samenlevingsvormen de kerk voor de uitdaging plaatst om het evangelie nog beter te verkondigen.

En dat is toch wat anders.

Katholieken wereldwijd laten zich niet van hun wijs brengen en halen elke dag wel een paar keer opgelucht adem: het is weer leuk om bij de kerk van Rome te horen. Wie maalt er nog om stelende butlers of om seksueel misbruik? Franciscus bewijst dat één man in een paar maanden het geschonden imago van de Kerk ten goede kan keren.

Ondertussen groeit in het Vaticaan de weerstand tegen alle euforie. ‘Hij spreekt de mensen aan, dat is duidelijk. Ik zou alleen willen dat hij zich wat  zorgvuldiger uitdrukt als het om de leer gaat. Nu moeten wij bijna elke week wel iets rechtzetten’, zei een curiemedewerkster van het Vaticaan mij niet zo lang geleden. We stonden bij de Porta Sant’Anna, de dienstingang van het Vaticaan.Ze was in het gezelschap van een collega. ‘Zo doen wij de dingen hier niet’, zei hij. ‘Wist je dat wij veel meer geld kwijt zijn aan het beveiligen van een paus die in Casa Santa Marta woont, dan aan een paus die in het Apostolisch Paleis woont?’ En die hervormingen dan? En die Raad van kardinalen? ‘Mwoh, dat duurt wel een paar jaar hoor, voordat daar iets uitkomt.’

Je kunt deze opmerkingen wegzetten als: ‘kinnesinne’  of ‘bang zijn voor je hachje’. Je zou ook kunnen zeggen dat Franciscus er goed aan zou doen om ook deze mensen voor zijn visioen te winnen. Hij moet hun gevoelens herkennen. Hij was vroeger net zo. ‘De rechterflank is niet echt gelukkig met deze paus’, meent aartsbisschop Chaput van Philadelphia. Wat hij eigenlijk wil zeggen: lieve paus, geef ons wat aandacht.

En Nederland? In ons land vallen dezer dagen bij wakkere en slapende katholieken de envelopjes van de actie Kerkbalans op de deurmat.

Laat maar komen dat Franciscus-effect.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube