Paus bidt voor slachtoffers Egypte

Paus Franciscus heeft gisteren in de pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo zijn medeleven uitgesproken met de honderden gewonde en dodelijke slachtoffers van het bloedbad in Egypte en hun families. Bij confrontaties tussen het leger en aanhangers van de voormalige president Morsi vielen volgens cijfers van de Egyptische regering meer dan zeshonderd doden. Voor het pauselijk paleis hadden zich ruim tienduizend pelgrims en dagjesmensen verzameld. 

De paus sprak een gebed uit om 'vrede, verzoening en dialoog' in Egypte. Bij wraakacties van aanhangers van de Moslimbroederschap werden gisteren tientallen, vooral koptische kerken en instellingen verwoest. De christenen worden medeverantwoordelijk gehouden voor het afzetten van president Morsi door het leger, afgelopen juni.

Anders dan zijn voorganger Benedictus XVI verblijft paus Franciscus gedurende de zomermaanden niet in Castel Gandolfo. De paus blijft gewoon zitten waar hij zit: in het Casa Santa Marta in het Vaticaan, waar hij na zijn verkiezing tot paus is blijven wonen. Gisteren maakte hij echter een uitzondering en reisde hij in zijn inmiddels vermaarde blauwe Ford Focus, begeleid door een escorte van de Italiaanse politie, de carbinieri en de Vaticaanse gendarmerie, naar Castel Gandolfo.

Na het Angelus lunchte de paus samen met kardinaalstaatsecretaris Bertone in de Villa Barberini, die deel uitmaakt van de pauselijke landerijen in het berdorpje. Na de lunch keerde hij terug naar het het centrum van het dorp, ditmaal in een Volkswagen Passat. De nog aanwezige pelgrims en politieagenten wisten niet wat ze zagen toen de paus uit de auto stapte, de menigte uitgebreid begroette en het kleine kerkje van Castel Gandolfo binnenging. 

Ook bij dit uitstapje van de paus bleef de Vaticaanse limousine achter in de Vaticaanse garage. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube