Petrus had geen bankrekening

Franciscus heeft nog net de magische grens van 100 dagen afgewacht, maar het spel lijkt nu echt op de wagen. Door middel van een chirograaf- een handgeschreven akte- stelde hij gisteren een commissie in die de activiteiten van de Vaticaanse bank moet onderzoeken en over haar bevindingen direct aan hem verslag moet uitbrengen. De commissie staat onder leiding van de kardinaal Raffaele Farina, tot juni 2012 bibliothecaris en archivaris van het Vaticaan. Hij is Salesiaan van Don Bosco, net als kardinaalstaatssecretaris Bertone die hij altijd trouw is gebleven, hoewel hij ook kritiek had op zijn functioneren.

Het is niet, zoals ik eerder op grond van eerste berichten schreef, dat het Instituut voor Religieuze Werken – wat een fraaie naam toch voor een bank met zeven miljard euro aan bezittingen-  onder curatele is gesteld. Ook kan de commissie zelf geen beslissingen nemen over de toekomst van de bank. De instelling van de commissie is van tijdelijke aard, maar heeft toch verstrekkende gevolgen.

Dit is een persoonlijk actie van de paus. Hij wil alles weten over het meest omstreden instituut van het Vaticaan en vertrouwt blijkbaar niet meer op de informatie die hij van de directie van de bank krijgt. Benedictus XVI vond al dat alles rond het IOR transparanter moest worden. Hij deed het voorwerk en Franciscus voert uit. Dat geldt overigens niet alleen voor deze maatregel en dat wordt in deze dagen van euforie rond de nieuwe paus wel eens vergeten.

Voor de directeur van de Vaticaans bank, Ernst von Freyberg,  is dit allemaal nogal zuur. Zijn benoeming werd door kardinaal Bertone in februari van dit jaar doorgedrukt vlak voordat Benedictus zou aftreden. Dit tot groot ongenoegen van de kardinalen die zich op dat moment in Rome verzameld hadden voor het conclaaf. Hoewel Von Freyberg er alles aan heeft gedaan om bij Franciscus in een goed blaadje te komen, werd hij door de paus, die Jan en Alleman ontmoet, nog steeds niet in audiëntie ontvangen. Een teken dat Franciscus de bezwaren van zijn collega’s tegen de benoeming van de bankdirecteur deelt. Von Freyberg lijkt een mooie toekomst achter zich te hebben.

In Rome vermoeden ingewijden dat Franciscus de Vaticaanse bank het liefst zou sluiten. Volgens kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney  en lid van de ‘Raad van Acht’, hoeft de bank de deuren niet te sluiten en kan een grondige reorganisatie ook voldoen. Dat zegt hij vanochtend in La Repubblica.

Maar wat zei Franciscus twee weken geleden in een van zijn inmiddels vermaarde ochtendpreken: ‘Petrus had geen bankrekening en toen hij belasting moest gaan stuurde de Heer hem het meer op om vissen te vangen.’

Dus Ernst, je weet wat je te doen staat.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube