De wittebroodsweken van een paus

Bestaat er een maximale lengte voor wittebroodsweken? Je vraagt het je af als je naar paus Franciscus kijkt.

Afgelopen zondag verliet hij het Vaticaan, liet het pausschap achter zich en werd weer pastoor. Hij ging per helikopter naar de parochie van Elisabeth en Zacharias, in het uiterste noorden van Rome, voorbij de grote ringweg.

Nadat hij bij de kerk was aangekomen, vroeg Franciscus of hij, voordat de mis zou beginnen, biecht zou mogen horen. En dus haalde don Benoni Amabarus, de pastoor, acht willekeurige mensen uit de kerkbanken die plotseling moesten gaan biechten en dan nog wel bij de paus. Gelukkig doet Franciscus er alles aan on niet te veel paus te spelen.  Van alle titels die hij sinds 13 maart heeft, lijkt alleen die van bisschop van Rome hem te interesseren.

De pontificale mis wilde maar geen pausmis worden. Franciscus hield een eenvoudige preek, die dat predicaat eigenlijk niet eens verdiende. De paus gaf zich over aan een vraag- en antwoordspelletje met de zestien kinderen die zondag hun Eerste Heilige Communie bij hem mochten doen. ‘Wat is de Heilige Geest’, vroeg hij hen.’ Wie het goede antwoord weet, wint de derby.’ (Zondag speelden Lazio Roma en AS Roma de Italiaanse bekerfinale. Lazio won met 1-0)

Franciscus is nog altijd enorm populair in Italië . Elke woensdag puilt het Sint-Pietersplein uit van de pelgrims die vanuit het hele land naar Rome komen om hun paus te ontmoeten. Ze staan tot op de trappen van de Kerk der Friezen. In een land waarin de economische crisis maar niet minder wordt en het geloof in de politiek tot ver beneden het vriespunt is gedaald, hebben de inwoners in Franciscus een nieuwe bron van troost gevonden. Een nieuwe Vader des Vaderlands.

In het Vaticaan neemt ondertussen het gemor over Franciscus langzaam maar zeker toe. De Ratzingerianen missen de doorwrochte toespraken en het scherpe intellect van Benedictus en spreken minachtend over ‘die preekjes’ van Franciscus. Ook wijzen ze graag op de nadelen van het feit dat hij in Casa Santa Marta, het conclaafhotel, is blijven wonen. Weet het grote publiek wel dat hij daar veel moeilijker te beveiligen is? En dat die beveiliging veel meer geld kost dan als Bergoglio, zoals het hoort,  in dat toch van alle gemakken voorziene pauselijke appartement was gaan wonen? 

De curie verkeert in onzekerheid. Franciscus heeft een commissie van acht kardinalen aangesteld die zich gaat buigen over de hervorming van het bestuursapparaat; ideetje uit het preconclaaf. Er hangt dus een soort van zwaard van Damocles boven al die curieprelaten en ambitieuze leken. Waarheen? Waarvoor?

De eerste vergadering van deze denktank is pas 3 oktober. Zo’n vaart loopt het dus ook weer niet.

De meer progressieve katholieken (als ik die term nog mag gebruiken) zijn nog steeds hoopvol gestemd dat Franciscus een hervormingspaus zal zijn, maar vinden wel  dat hij ondertussen wel eens mag gaan regeren. De Zwitserse theoloog Hans Küng predikte in The National Catholic Reporter maar weer eens de revolutie, mocht Franciscus hem in dat opzicht teleurstellen.

En paus Franciscus? Hij gaat gewoon zijn gang. Tekenend voor de wijze waarop hij in het pausschap staat , is een anekdote waarmee de bisschop van Conversano en Monopoli, Domenico Padavano, terugkwam van zijn Ad Limina bezoek aan de nieuwe paus. Hij had met Franciscus over liturgie gesproken en zich met zijn collega-bisschoppen uit Puglia bij de Heilige Vader beklaagd over de verdeeldheid die in hun ogen was ontstaan door het vrijgeven van de ‘Oude mis’, die volgens de Tridentijnse rite. Franciscus had de prelaten uit Puglia het volgende geantwoord:

‘Ze zeggen dat mijn ceremoniarius (Guido Marini-sf) nogal traditioneel is. Velen hebben mij nadat ik tot paus was gekozen aangeraden hem van zijn taak te ontheffen en te vervangen. Ik heb hen gezegd dat ik dat niet zal doen, juist omdat ik mijn voordeel kan doen met zijn kennis van de traditie, net als hij iets kan opsteken van de wat modernere manier waarop ik liturgisch ben opgevoed.’  

 Die wittebroodsweken kunnen nog wel eens heel lang gaan duren.  

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube