Conclaafdagboek deel 2: De Heilige Geest spreekt in cijfers

Toen ik gisteravond terugliep naar mijn hotel, kwam ik langs Casa Santa Marta, het hotel waar de kardinalen tijdens het conclaaf eten en slapen. Het ligt naast de grote audiëntiezaal en is net als Nervi’s creatie tegen de grenzen van Vaticaanstad aangebouwd. Er waren, zo te zien, nog een paar kardinalen wakker. Tijd voor een laatste gebed. Maar de randen van de avond vormen ook het perfecte moment om nog eens met een collega de strategie van de volgende dag te bespreken.

Ik moet denken aan kardinaal Angelo Scola. Zou hij al slapen? Of zorgt de uitslag van de eerste stemming ervoor dat de aartsbisschop van Milaan zich niet kan overgeven aan zijn dromen. Maar goed dat de televisie op zijn kamer is afgesloten en hij ook niet gebeld kan worden. Zo weet hij niets van de dramatische uitslag van Barcelona tegen Milan. Anders was de nacht misschien nog onrustiger geweest.

‘Het is vandaag is een cruciale dag in het conclaaf’, hoor ik mezelf op de radio zeggen. Maar welke dag in een conclaaf is dat niet? Het kan niet anders of de stemming van gisteravond heeft één, waarschijnlijk twee, voorlopige koplopers opgeleverd. Het zou zo maar kunnen dat Scola daarbij zit. Maar we moeten voorzichtig zijn.

Voor de vroege koplopers is het vandaag erop of eronder. Worden ze vandaag niet tot paus gekozen, dan is de kans groot dat het met hun kandidatuur is gedaan. De Heilige Geest spreekt in cijfers.

In het tweede conclaaf van 1978 gaan na de eerste stemronde de twee grote Italiaanse favorieten, Benelli en Siri, aan de leiding. De aartsbisschop van Krakau, Karol Wojtyla, hoort zijn naam vijf keer voorbij komen en fronst zijn wenkbrauwen. Aan het eind van de eerste dag - er is dan in totaal vier keer gestemd - heeft geen van beide Italianen de vereiste tweederde meerderheid behaald. En dus gaan de kardinalen op zoek naar een compromiskandidaat. Die vinden ze in eerste instantie in kardinaal Giovanni Colombo. Deze aartsbisschop van Milaan krijgt in de vierde ronde een flink aantal stemmen die eerst naar Siri en Benelli gingen. Tot grote schrik van de kardinalen laat Colombo domweg weten een eventuele uitverkiezing niet te aanvaarden. En dus halen de pausmakers onder leiding van de Oostenrijkse kardinaal Franz König hun volgende troef tevoorschijn: Karol Wojtyla. De volgende dag, het is maandag 16 oktober, wordt hij tot paus gekozen.

Tot zover de andere tijd, terug naar de onze. Om 11.41 uur is er rook, zo op het eerste gezicht zwarte rook. Even ontstaat er paniek bij collega-journalisten op het Sint-Pietersplein. De rook is grijzer dan gisteravond en komt ruim een kwartier vroeger dan van te voren was aangekondigd. Het zou toch niet? Om de ongelovige thomassen te overtuigen komt er een kwartier na de eerste rook nog een lading. ‘De boel zal toch niet in de fik staan?’ roept een Italiaanse collega iets te hard.

Ik wil net van het plein weglopen als ik een sms uit Nederland krijg met de tekst: ‘Nieuwste gerucht: Eijk maakt kans’. Ik lees het bericht hardop voor te midden van Nederlandse collega’s. U begrijpt het: ik spreek alleen nog maar collega-journalisten dezer dagen. En obers van restaurants. Maar goed. Een collega hoort mij aan en zegt: ‘Grappig, gisteren viel de naam van Eijk ook al toen ik met collega’s uit Amerika aan eten was.’

Over de kandidatuur van de aartsbisschop van Utrecht valt weinig zinnigs te zeggen. Wel dat tegen alle logica ingaat. Hij is voor een groot deel van het kardinalencollege een onbekende en is nog maar een jaar lid van de meest exclusieve herenclub ter wereld.

Of weten we niet wat Eijk al lang weet: namelijk dat hij kandidaat is? Zou dat verklaren waarom hij de pers de afgelopen weken heeft gemeden? Wie een geheim met zich meedraagt, kan zich immers maar beter gedeisd houden. Terwijl ik dit schrijf, heb ik eigenlijk al spijt van dit gespeculeer. Maar dat Anouk het Eurovisiesongfestival gaat winnen, staat vast.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube