Let the Games begin!

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Een datum voor het begin van het conclaaf. Op dinsdagochtend  12 maart wordt in de Sint-Pieter door de kardinalen de mis 'pro eligendo Romano Pontifice' opgedragen. ‘s Middags gaan ze dan daadwerkelijk het conclaaf in en zouden ze meteen ook al een keer kunnen gaan stemmen. Dat deden ze in 2005 ook.

De aankondiging komt op het moment dat de strijd om de opvolging van Benedictus XVI in alle hevigheid lijkt te zijn losgebarsten.

Wij journalisten krijgen nog wel eens het verwijt dat we zo’n pausverkiezing veel te veel vertellen vanuit werelds perspectief. We gebruiken termen als voordracht, handjeklap en gelobby in de wandelgangen. Misplaatst, hoor je dan. De kerk is geen democratie en die kardinalen zijn helemaal niet met machtspelletje bezig. Dat zijn gelovige mensen.

Kardinaal Angelo Scola (l) in gezelschap van kardinaal Ennio Antonelli (r) (Foto: Christian van der Heijden)

Wie ben ik om aan het geloof van 115 eerbiedwaardige heren te twijfelen? ‘Alles is in de handen van God’, zegt de Amerikaanse kardinaal Wuerl vanochtend in de Italiaanse krant La Stampa. En zijn Amerikaanse collega Timothy Dolan: 'De naam die hier het meest gevallen is? Jezus Christus natuurlijk!' Aan de andere kant is het ook niet zo dat die kardinalen met elkaar gaan zitten bidden en dan maar wachten op een hint van boven. Een conclaaf blijft mensenwerk.

De kardinalen hebben de afgelopen dagen over veel onderwerpen besproken: over oecumene en de rol van de vrouw. Ook de broodnodige hervorming van de curie, in het spoor van het Vatileaksschandaal, werd door veel kardinalen aan de orde gesteld. Maar het meest spraken ze over evangelisatie. Hoe kan de Kerk de boodschap van het Evangelie onder zoveel mogelijk mensen ter wereld verspreiden? De kardinalen zoeken in de eerste plaats een pastor, maar wel een met bestuurlijke kwaliteiten. 

Naast de conclaafdatum is de terugkeer van kardinaal Angelo Scola in de race om het pausschap, het andere grote nieuwsfeit van vandaag. Als we althans de Italiaanse kranten moeten geloven.

Scola zou vooral steun krijgen van Europese kardinalen, in het bijzonder de Oostenrijkse kardinaal Schönborn en de zes Duitse kardinalen, maar ook van de Amerikanen (11stemmen) en enkele Italianen van buiten de curie. Een Ratzinger, maar dan met een wat meer populaire uitstraling. Daarnaast zien ze in hem ook de krachtifiguur die de curie kan hervormen. Scola zou nu al op 40 stemmen mogen rekenen.

Recht tegenover de groep Scola staat de Romeinse factie. Kardinaal Sodano en Bertone zijn hier de leiders van. De deken en de camerlengo schijnen hun jarenlange vete te hebben bijgelegd en schuiven nadrukkelijk de Braziliaan Odilo Scherer naar voren, vijf jaar geleden door Bertone in de kroonraad van de Vaticaanse bank benoemd. Een topfunctie. Ze vertrouwen Scherer het bestuur van de Kerk toe, zonder dat ze voor een bijltjesdag hoeven te vrezen. 

Beide kampen hebben ook alternatieven achter de hand voor het geval voor het geval hun kandidaat het niet redt. Bij het kamp Scola gaat het om de Amerikanen Dolan en O’Malley. En bij de aanhang van Scherer gaat het om kardinaal Leonardo Sandri en de Sri Lankaan Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don. Ik ga voor zekerheid toch maar oefenen op zijn  naam. Ook de Hongaar Peter Erdö zou in het geval van een impasse ook weer in beeld komen. Hij wordt door beide vleugels van het kiescollege gerespecteerd.

Zo en dan nu het zout pakken voor de broodnodige korrels.

In 2005 meldden de Italiaanse kranten voorafgaande aan het conclaaf dat Ratzinger de grote favoriet was om Johannes Paulus II. Dat klopte. Tot zijn grote concurrent bombardeerden ze Angelo Sodano. Dat klopte niet. In het conclaaf kreeg de huidige deken van het kardinalencollegenauwelijks stemmen. Volgens betrouwbare bronnen slechts vier. Als grote tegenstrever van Ratzinger ontpopte zich niet Sodano, maar de Argentijnse kardinaal Bergoglio. Tijdens de derde stemronde op de ochtend van19 april, kreeg hij 40 stemmen. Ratzinger stond toen al op 72 en werd nog dezelfde dag tot paus gekozen.

Ook ik was verrast door het verloop van deze pausverkiezing . Mijn favoriet was kardinaal Tettamanzi. Hij kreeg maar liefst twee stemmen. Over het conclaaf dat dinsdag begint, doe ik geen voorspelling.

Laat ik het maar ophouden dat de kans dat de nieuwe paus katholiek is, hoog moet worden ingeschat.

 

.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube