Hier volgt een oproep....

Hierbij een oproep: willen de volgende kardinalen zich zo snel mogelijk in Rome bij de bevoegde autoriteiten melden: Naguib, Rai, Meisner, Rouco Varela, Grocholewski, Lehmann, Pham, Sarr, Nycz, Duka, Woelki, Tong Hon, Vlk.

Vanochtend was de eerste zitting van de Algemene congregatie van kardinalen. Zowel de kiesgerechtigde kardinalen als zij die vanwege hun leeftijd (ouder dan tachtig) uitgesloten zijn van deelname aan het conclaaf, vergaderden mee. Onder hen de twee Nederlandse kardinalen Simonis en Eijk. Er waren in totaal 142 kardinalen aanwezig, onder wie 103 kiesgerechtigde kardinalen.  Er ontbreken dus nog 12 conclavisten

Heren waarom zijn jullie er nog niet? Dit zagen jullie toch al drie weken geleden aankomen? Kijk als je zoals kardinaal Pham helemaal uit Vietnam moet komen heb je nog wel een excuus, maar de drie Duitse conclavisten hadden er toch al lang kunnen zijn. Of zijn jullie alle drie ziek?

De aanwezige kardinalen legden vanochtend een eed van geheimhouding af, besloten een voorstel van deken kardinaal Sodano over te nemen om een brief aan Benedictus XVI te schrijven en krijgen vanmiddag al een meditatie van hofprediker pater Raniero Cantalamessa voor de kiezen.

Het is nu drie weken geleden dat Benedictus XVI zijn beslissing bekend maakte om terug te treden en eindelijk komt er wat tekening in het veld van kanshebbers. Als we kardinaal Schönborn , de invloedrijke  aartsbisschop van Wenen, moeten geloven heeft God zijn keuze overigens al gemaakt. De kardinalen moeten alleen nog achter zien te komen wie Zijn favoriet is. Zou God misschien het geheim ook met mij kunnen delen? Ik zet mijn mobiele telefoon NU aan.

De kardinalen zijn al vrij ver met een profielschets. Men wil een echte pastor, een echte man van God, van buiten de curie, die het bestuurscentrum van de Kerk moet gaan hervormen. ‘Goed bestuur’ is een van sleutelbegrippen tijdens het komende conclaaf. Verder moet de nieuwe paus zijn talen spreken en de media als een bondgenoot zien en niet als een vijand.

Misschien even belangrijk als de zoektocht naar de 265e opvolger van Petrus, is de vraag wie straks zijn rechterhand zal zijn. Hij moet de nieuwe paus gaan helpen bij het hervormen van de curie. Vatileaks is nog lang niet ten einde. Ook vinden veel kieskardinalen  dat het Staatsecretariaat onder Johannes Paulus II en Benedictus XVI veel te veel macht heeft gekregen.

Er wordt zelfs gedacht over een dubbele voordracht: kies je kardinaal X als paus dan krijg je er de kardinaal Y als staatssecretaris  bij. Werd eerder al de tandem Scola-Dolan genoemd, nu gaat onder kardinalen de variant Scherer- Piacenza rond. De laatste is prefect van de Congregatie voor de Clerus, een echte curieveteraan en goed bevriend met kardinaal Eijk. Ook de Argentijn Sandri (genoemd als kanshebber voor het pausschap) wordt genoemd voor deze prestigieuze functie.

Het is niet voor het eerst dat er in een conclaaf wordt gewerkt aan een dubbele voordracht. Tijdens het conclaaf van 1958 waarin Johannes XXIII gekozen zou worden, maakte de curiekardinalen duidelijk dat ze alleen met de keuze voor kogelronde Roncalli akkoord zouden gaan als Domenico Tardini zijn staatssecretaris zou worden. En zo geschiedde.

Het lijkt er sterk op dat de kardinalen niet voor een Italiaanse paus gaan. De naam Scola (aartsbisschop Milaan) valt nog wel, die van Ravasi (Vaticaans minister van cultuur) steeds minder. Maar de Italianen zijn nog niet uitgespeeld. Camerlengo Tarcisio Bertone heeft de stemmen van twaalf bevriende Italiaanse kardinalen in de aanbieding en die zouden best nog wel eens naar Ravasi kunnen gaan of anders naar de Braziliaan Scherer (aartsbisschop Sao Paolo) , op dit moment de meest genoemde kandidaat.  Veel Italiaanse kardinalen (er zijn er maar liefst 28 in het conclaaf, een kwart van het kiescollege) zouden tijdens de eerste stemming al op hem willen stemmen.

Andere namen, naast die van Scola en Scherer, die de eerste schermutselingen lijken te hebben overleefd: de Hongaar Péter Erdö, de Canadees Marc Ouellet en Laurent Pasinya uit Congo, een nieuwe Afrikaanse ster aan het firmament. Hij is Bijbelkenner en staat als bijzonder charismatisch bekend. Hij is met zijn 73 lentes wel een beetje oud voor de topfunctie waar het dezer dagen allemaal om draait.

De eerste grote beslissing die de kardinalen moeten nemen is die over de datum waarop het conclaaf moet beginnen. Dat kunnen ze pas doen als alle kiesgerechtigde kardinalen in Rome zijn.

Bronnen in het Vaticaan gaan overigens nog steeds uit vanuit dat het conclaaf op 11 of 12 maart gaat beginen.  Dan zou er 16 maart wel eens een nieuwe paus kunnen zijn, die dan vijf dagen later, op 21 maart, zijn ambt zou kunnen aanvaarden. Op 24 maart, Palmzondag, kunnen dan alle kardinalen van buiten Rome weer terug zijn in hun bisdom.

Wat een snelle keuze nog kan bevorderen is de als slecht bekend staande keuken van Casa Santa Marta, logeeradres van de kardinalen tijdens het conclaaf.

Er komt een moment dat ook een kardinaal wel weer eens lekker wil eten. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube