Een stille zaterdag in Rome

Rome

Het is een stille zaterdag in Rome. Op de mediatribune op de Piazza Pio XII, staat  nog slechts een enkele collega, straf in de houding en met geknepen ogen het thuisfront te woord over wat er hier in Rome op dit moment gebeurt, of liever gezegd niet gebeurt.

Elke  dag geeft pater Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, in de Johannes Paulus II-perszaal een briefing. Hij wordt terzijde gestaan door twee priesters , een bedient de Engelstalige journalisten, een ander de Spaanstalige collega’s.

Er valt altijd wel wat te vertellen. Het conclaaf heeft een rijk verleden en op dit moment ook weer een toekomst.

Maar vandaag was de koek een beetje op.

Er was het nieuws dat de werkzaamheden om de Sixtijnse kapel klaar te maken voor het conclaaf nog niet begonnen zijn. Vaticaanse werklui wachten op een teken van de kardinalen, maar die gaan maandag pas vergaderen over een datum. Of misschien pas dinsdag. De stoelen staan al klaar, het kacheltje heeft inmiddels zijn achtjaarlijkse onderhoudsbeurt gehad.  En er wonen 75 kardinalen in Rome, van wie velen met pensioen zijn. Van de kardinalen die buiten Rome wonen hebben er al 66 laten weten waar ze in de Eeuwige Stad verblijven. 

Tot zover het ‘harde’ nieuws van de persconferentie.

Ondertussen staat dertig kilometer verderop in Castel Gandolfo de emeritus paus voor een van de vele ramen van zijn buitenverblijf. Hij kijkt naar een bootje dat over het Meer van Albano vaart. Misschien mag hij wel een keertje meevaren. Dat zou fijn zijn. Het kan allemaal nu.

Hij loopt terug naar zijn bureau en bladert nog een keer door het fotoboek dat een gewiekste uitgever deze week over hem op de markt bracht. Zijn privésecretaris heeft het voor hem gekocht in de kiosk van dat kleine stadje Castel Gandolfo. Hij herkent de plekken: Keulen, New York, Sydney. Die foto met een koalabeer. Hij gruwt er opnieuw van. Het lijkt of het allemaal gisteren is gebeurd, maar ook weer niet.

Georg had ook de kranten meegebracht. Ze interesseren hem niet. De eerste twintig pagina’s gaan over de Italiaanse politiek waar hij nooit helemaal de finesses van begrepen heeft. En dan zijn er natuurlijk nog de speculaties over zijn opvolging. La Repubblica denkt te weten wie de ‘pausmakers’ van het conclaaf zullen zijn: Angelo Sodano en Giovanni Battista Re. Zelf te oud om paus te worden, zullen ze er alles aan doen om een kandidaat naar hun voorkeur op de Zetel van Petrus te krijgen. Ze hebben zelfs al een lijstje met favorieten gemaakt: Scola (Milaan), Ravasi (Pauselijke Raad voor Cultuur) en als outsider Giuseppe Betori, aartsbisschop van Florence.

Nee, ze zijn de buitenlanders niet vergeten. Het zijn de bekende namen: Erdo, Dolan, Ouellet en Tagle. De laatste maakt niet veel kans, maar hij heeft zo’n vrolijk gezicht.

Georg had de emeritus paus graag uit La Stampa voorgelezen. Een groot stuk over de mogelijkheid van een Zuid-Amerikaanse paus. Neem nou de Argentijnse kardinaal Bergoglio, acht jaar geleden de enige serieuze tegenstander van Benedictus in het conclaaf en nu een van de weinige leiders in het kiescollege.  ‘Geef hem vier jaar de macht, en alles in de Kerk ziet er anders uit’, zegt een bevriende monseigneur die niet met zijn naam in de krant wil over hem. Bergoglio is met zijn 76 jaar eigenlijk iets te oud, maar het kan nog.

Ook Scherer (Sao Paolo, Brazilië) en Francisco Ortega (Guadalajara, Mexico) worden in het artikel genoemd. Nog nooit was de kans zo groot dat een Latijns-Amerikaan het tot paus schopt. In tegenstelling tot acht jaar geleden hebben ze nu een aantal sterke kandidaten.

Maar een duidelijke favoriet is er nog niet. Nog even geduld. Het spel is pas net begonnen.

De emeritus paus kijkt rustig voor zich uit. Nog twee uur voordat hij aan tafel moet voor de lunch. Even een stukje pianospelen of nog wat lezen in dat boek van Hans Urs von Balthasar dat nog op zijn nachtkastje ligt? Of gewoon blijven zitten aan zijn bureau.  Hij twijfelt even. Eigenlijk heeft hij geen zin om op te staan. Tot nu toe was het zo’n heerlijke, stille zaterdag.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube