Nederland, gidsland! Ook bij pausverkiezingen.

Rome

Ooit was Nederland een gidsland. Het geweten van de boze buitenwereld. Je kunt ook zeggen dat we het altijd beter wisten. Nooit te beroerd om een ander land te vertellen hoe het moet.

Dat betweterige lijkt een beetje verdwenen. Ook hier vonden politieke  moorden plaats,  gingen banken bijna failliet door mismanagement en corruptie komt niet alleen in Italië voor, maar ook bij ons in Nederland, om de hoek. Bij de woningcorporatie. 

Maar die neiging om ons met een ander land te bemoeien, heeft ons nooit helemaal verlaten. Wij willen nog altijd laten zien hoe het hoort. Op het gebied van drugs, medisch-ethische zaken, watermanagement en jawel ,ook bij pausverkiezingen. Zo vinden wij Nederlanders dat het nu hoog  tijd is voor een Afrikaanse paus. Of dit een reële wens is en wat de gevolgen van een zwarte paus  zouden zijn, vertellen we er niet bij. Maar o wee, als die kardinalen niet naar ons luisteren.

We hebben zelfs al een zwarte kandidaat voor het pausschap geadopteerd: Peter Turkson. ‘Het wordt toch die Afrikaan? ‘, zei de taxichauffeur die me gisteren naar Schiphol bracht. Met dezelfde zekerheid waarmee we elk jaar beweren dat we dit jaar de finale van het songfestival niet mis kùnnen lopen.  En vervolgens wordt het weer niks.

Begrijp me niet verkeerd. Het zou heel logisch zijn als een Afrikaan op de stoel van Petrus terecht zou komen. Of een Aziaat, of een Zuid-Amerikaan. De meeste katholieken wonen tegenwoordig op het zuidelijk halfrond en komen, in tegenstelling tot vroeger,  nu naar òns toe om het evangelie te brengen. Het nieuwe Rome ligt in Lagos, Rio de Janeiro en Manilla.

Er zijn meerdere geschikte kandidaten beschikbaar. Turkson is er daar één van. ‘Het is tijd voor een paus uit de Derde wereld’, hoorde ik hem ergens zeggen. Hij zal toch niet zichzelf bedoelen?

(Eerste les uit mijn cursus ’Paus worden voor beginners’: spreek nooit een zin uit waarin de woorden 'conclaaf', 'juiste' en 'kandidaat' worden gecombineerd. Stel het voor als het ergste wat jou en de Kerk kan gebeuren. ‘Een nachtmerrie’, noemde de Canadese kardinaal Ouellet de mogelijkheid om paus te worden ooit. Kijk: die heeft het begrepen. )

Overigens zijn er volgens de overlevering al verschillende Afrikaanse pausen geweest: Victor 1, Gelasius 1 en Miltiades. Lang geleden en allen  uit Noord-Afrika. Van onder de Sahara heeft nog nooit iemand het tot paus geschopt.

Het huidige kardinalencollege lijkt vooral te zoeken naar de man die het beste verhaal heeft. En die mag overal vandaan komen. Uit Lagos, Rio de Janeiro en Manilla. Maar ook uit Wenen of Quebec.

Gisteren waren ze sinds die donderslag bij heldere hemel aan het begin van de werkweek, voor het eerst weer onder elkaar: de prinsen der kerk met dan ene unieke recht: een paus kiezen. Paus Benedictus ging voor in viering van Aswoensdag. ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.’

‘Wees op tijd’, was er gezegd. ‘Het kan druk worden’. En dus zaten de kardinalen al ruim van te voren klaar, op hun gouden stoeltjes in vak K van de Sint-Pieter. Tja, waar heb je het dan over?

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube