Al mijn geld op kardinaal Théodore Sarr

Ooit interviewde ik Giancarlo Zizola, de vermaarde Italiaanse Vaticaankenner die helaas niet meer onder ons is. Het moet in 1997 geweest zijn. Johannes Paulus II moest weer eens naar het ziekenhuis en we bespraken kandidaten voor de opvolging van de Poolse paus. Beetje onkies, maar goed. Zizola noemde kardinaal Wu Cheng-chung van Hong Kong. ‘Denkt u echt dat hij een serieuze kandidaat is ’,  vroeg ik verbaasd. ‘Nee, natuurlijk niet’, antwoordde hij.  ‘Maar ik houd niet van dit soort spelletjes en dus ik zei maar wat.’ 

Dinsdag moest ik mijn voorspelling geven voor het komende conclaaf. Ik kreeg zes namen voorgeschoteld (in volstrekt willekeurige volgorde: Scola, Sandri, Ouellet, Scherer, Schönborn en Turkson). Vier kardinalen met een s. Dat dan weer wel. Het werd een leuk gesprek.

Ik wikte en beschikte. Scola lijkt op Ratzinger en betekent continuïteit , maar praat wollig en is van alle kardinalen met afstand de saaiste twitteraar. En is hij wel de crisismanager die het Vaticaan nu dringend nodig heeft?

Leonardo Sandri is Argentijn met Italiaanse brille en kent alle hoeken en gaten van het Vaticaan. Maar heeft hij wel een visie op de toekomst van de Kerk? En was hij niet samen met kardinaal Sodano verantwoordelijk voor het gedogen van de seksuele strapatsen van pater Maciel, stichter van de legionairs van Christus? U weet wel: die brave priesters met een scheiding in hun haar.

Ik twijfelde aan de internationale bekendheid van Scherer, roemde het gemak waarmee Ouellet met de media omgaat en stelde vragen bij het gedweep met Turkson. Waarom nemen zo weinig mensen in het Vaticaan zijn kandidatuur serieus?  En is de Kerk wel klaar voor een zwarte paus? Kijk die curiekardinalen maar eens recht in de ogen. Ze doen me denken aan SGP senatoren. Geen durfallen.

Ook gaf ik mijn top drie van papabili.

Ik zei geen domme dingen, geloof ik. Maar in de auto kwamen de twijfels. Ik had Ravasi moeten noemen. Een toegankelijke intellectueel die Kader Abdolah en Cees Nooteboom leest en de twee schrijvers ooit uitnodigde voor een ontmoeting met Benedictus XVI. Zou een goede paus zijn. Had ik Schönborn nou niet te veel geprezen? En was ik niet te streng geweest voor Turkson? Misschien wordt hij wel de Luciani van dit conclaaf.

Het zou me niets verbazen als de overgrote meerderheid van dat rode van leger bedaarde, oude mannen, in New York, Sydney, Lagos, Quito, Rome of waar dan ook  – de agenda voor de maand maart is reeds schoongeveegd- nog geen idee heeft op wie ze in hemelsnaam moeten gaan stemmen.

Ik wel. Als ze mij morgen naar mijn favoriet vragen noem ik kardinaal Sarr, aartsbisschop van Dakar in Senegal. Hij komt op geen enkel lijstje voor. Bij wedkantoor Paddy Power hebben ze zelfs nog nooit van hem gehoord. Uitbetaling 500 tegen 1.

Kansloos dus. Maar ik ben tenminste heel even verlost van de vraag die mij nu al 36 uur achtervolgt: wie is er op Palmpasen 2013 bisschop van Rome? Met dank aan Giancarlo Zizola.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube