De voor- en achterdeur van het Vaticaan

Er was een tijd dat privésecretarissen van de paus anonieme figuren waren die je wel eens met hun baas op de televisie zag, maar van wie je verder niet veel wist. Wie weet nog wie dat Pasquale Machi ooit Paulus VI bijstond? En John Magee was vast vergeten als hij zich niet  als bisschop van het Ierse Cloyne op een groteske manier verkeken had op het seksueel misbruikschandaal. Maar naarmate de krachten van Johannes Paulus II steeds verder afnamen, trad zijn privésecretaris Stanislaw Dziwisz steeds verder op de voorgrond. En nu is Georg Gaenswein, trouwe dienaar van Benedictus XVI all over the place, om maar eens een hele foute Engelse uitdrukking te gebruiken.

Zondag wijdde Benedictus XVI zijn privésecretaris, samen met drie andere kerkelijke talenten, in de Sint-Pieter tot aartsbisschop. Het was een feestelijke dag. Uit Duitsland waren familie en hoogwaardigheidsbekleders naar Rome gekomen en ook de Italiaanse premier Monti zat op de eerste rij. Toen hij daar vervolgens ging zitten bellen kreeg hij een standje van zijn vrouw.

Benedictus leek ontroerd toen hij zijn trouwe dienaar bij de wijding de handen oplegde. Sinds kort is Gaenswein prefect van het Pauselijk Huis – hij beheert  de agenda van de paus- als opvolger van de Amerikaan James Harvey die moest sneuvelen na het Vatileaksschandaal en nu als kardinaal  voor de paus op de Sint Paulus Buiten de  Muren mag passen. De mooiste, maar ook de stilste van de vier pauselijke basilieken.

De dubbelfunctie – privésecretaris en prefect van het Pauselijke Huis – is uniek in de geschiedenis van de Kerk en naar verluidt het idee van Gaenswein zelf. En dan ook nog eens aartsbisschop. Benedictus zal ermee ingestemd hebben omdat hij hem vertrouwt en op deze manier goed ‘achterlaat’ als hij het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. (Ter vergelijking : aartsbisschop Dzwisz werd na de dood van Johannes Paulus II aartsbisschop van Krakau en kardinaal. )

 

 

De macht van de 56-jarige Gaenswein neemt ondertussen alsmaar toe en met hem die van een aantal curiefunctionarissen die het goed met hem kunnen vinden.  Onder hen aartsbisschop Ettore Ballestrero , op het Staatssecretariaat ondersecretaris van de sectie Betrekkingen met de Staten (let op hem)  en Domenico Giani, hoofd van de Vaticaanse gendarmerie.  Met kardinaalstaatssecretaris Bertone, met wie Gaenswein nog samenwerkte toen Joseph Ratzinger de scepter zwaaide bij de Congregatie voor de Geloofsleer, schijnen de verhoudingen nog steeds goed te zijn. Ondanks een al met al beroerd 2012.

Een vooraanstaande rabbijn omschreef de privésecretaris van de paus  tegenover mij ooit als ‘de achterdeur van het Vaticaan’ . Als je niet op de normale manier bij de paus binnenkomt dan heb je altijd zijn privésecretaris nog. Gaenswein is nu de achter- én de voordeur . Zelf vergelijkt hij zichzelf  – we blijven als beeldspraak het huis gebruiken-  met glas. ‘Ik moet de zon binnenlaten. Hoe minder glas opvalt , des te beter het is. En als het glas helemaal niet meer opvalt, betekent het dat het zijn werk heel goed doet.’

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube