Moeilijke pausreis naar Libanon

Vandaag vertrekt de paus naar Libanon.  Het is de vierentwintigste buitenlandse reis van Benedictus en zonder twijfel een van zijn moeilijkste. Even leek het er zelfs op of de reis zou niet doorgaan vanwege de burgeroorlog in het buurland Syrië, maar alle seinen staan nu toch op groen. Maar Libanon blijft een kruivat. De paus zal blij zijn als hij zondagavond weer veilig en wel terug is in Castelgandolfo. 

De aanleiding voor het bezoek aan het land wat ooit een soort Zwitserland was, is de afkondiging van de postsynodale apostolische exhortatie over het Midden-Oosten. Dat klinkt indrukwekkend, maar het zijn gewoon de pauselijke conclusies van de Bijzondere Assemblee van de Bisschoppensynode over het Midden-Oosten,  die twee jaar geleden in Rome gehouden werd. De paus tekent het document op de dag van aankomst in de Sint-Paulusbasiliek in Harissa.

Dat bisschoppelijke samenzijn in Rome kenmerkte zich destijds door nogal wat kritiek op Israël. De bisschoppen riepen de internationale gemeenschap op ‘de noodzakelijke juridische stappen te nemen om een einde te maken aan de [Israëlische] bezetting van de verschillende Arabische gebieden’. De synodevaders spraken verder de wens uit dat er een Palestijnse staat komt. 

De Griekse patriarch Gregorius II Lama- wat een heerlijke naam trouwens- zou van plan zijn om bij de verwelkoming van de paus te gaan pleiten voor eens  officiële erkenning van die Palestijnse staat. Ook door de Heilige Stoel. En dat is te midden van alle feestvreugde nou net niet de bedoeling. Nadat Libanese media lucht hadden gekregen van de plannen van de patriarch, is een artikel over die toespraak waar hij zo hard aan gewerkt heeft, prompt van de officiële website van het pausbezoek verwijderd. Het eerste incident was een feit.

Voor de rest bevat de driedaagse reis naar Libanon  alle ingrediënten die we kennen van vorige buitenlandse reizen. Een beleefdheidsbezoek aan de wereldlijke autoriteiten, aandacht voor andere kerken en geloven, een bijeenkomst met jongeren en een massale slotviering.

Ruim een derde van de Libanezen  is christen, de  rest moslim. En die zijn de  toespraak van Benedictus in Regensburg nog steeds niet vergeten.  Veel katholieken weten niet waar je het over hebt als je erover begint, maar veel moslims kunnen ‘m nog woord voor woord opdreunen. Hoe zou dat toch komen?

De paus zal tijdens zijn ontmoeting met moslims op zaterdag vooral de positieve aspecten van samenwerking tussen beide religies benadrukken. Al zal hij niet nalaten nog eens te herhalen dat religie en geweld niet bij elkaar horen. Maar hij moet nog steeds op zijn woorden passen als hij over dit onderwerp spreekt. Hopelijk gebruikt hij een ander citaat als in Regensburg. 

Nu we het toch over geweld hebben . De burgeroorlog in Syrie ligt als een schaduw over Libanon en dus ook over dit bezoek. Het Vaticaan zit duidelijk in zijn maag met het Syrische conflict.  Uit angst voor het lot van de eigen gelovigen die het onder President Assad relatief goed hebben, wil men alle schijn vermijden dat men partij trekt in deze oorlog. Eind juli zei een Vaticaan dat Syrië bezig was af te glijden naar ‘ zoets als een hel’, om er tegelijkertijd aan toe te voegen niets te zien in gewapend ingrijpen. Zo blijf je mooi in het midden.

Veel Libanezen vinden het heel moedig van de paus dat hij naar hun land komt nu het zo onrustig is in de regio.  Zelfs de militante Hezbollah  beweging is blij dat Benedictus Libanon bezoekt.  Of de paus daar op zijn beurt nou weer blij mee moet zijn , is de vraag.

Natuurlijk gaat de paus tijdens zijn driedaagse reis een oproep doen om een einde te maken aan het bloedvergieten in dat land, waarvan de naam in de voorbeschouwingen van dit bezoek bijna nog meer voorkomt dan Libanon zelf. Maar of het Syrië gaat helpen? Benedictus is bescheiden genoeg  om te weten dat het pausschap weliswaar veel prestige met zich meebrengt, maar dat ook hij op dit gebied geen wonderen kan verrichten .  Is dat reden tot verdriet? Ik zou denken van niet.

Al jaren noemt de paus  in zijn kerst- en paastroespraken dezelfde conflictgebieden waar het  met kerstmis en pasen altijd oorlog lijkt te zijn. En toch zal Benedictus  voor vrede blijven pleiten. Dag in, dag uit. En dus ook in Libanon. Al is het alleen maar om die halve minuut aandacht voor een schandalige oorlog in de Acht Uur Journaals van de wereld.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube