Everything you always wanted to know.....

Ik hou van lijstjes en jaarverslagen.  Mits goed geschreven en rijkelijk geïllustreerd. Een van lievelingsjaarverslagen is  ‘De Activiteiten van de Heilige Stoel’, een lijving boekwerk dat het Vaticaan elke zomer publiceert. Hierin vindt de geïnteresseerde lezer een overzicht van alles wat de paus, de Romeinse curie en andere Vaticaanse instanties het afgelopen jaar hebben ondernomen. En als ik alles zeg, dan bedoel ik ook alles. De samenstellers van het boek, werkzaam op het Staatsecretariaat zien niets over het hoofd en hebben een gezonde interesse voor het kleinste detail. De inhoud van het boek zal weinigen opwinden, maar maakt mijn leven er absoluut leuker op.  

Helaas is het mij nog niet gelukt om de uitgave van dit jaar, die gaat over 2011, te kunnen inkijken. Gelukkig publiceerde de website Chiesa Online een overzicht van de opvallendste feiten uit het boek. Een kleine greep uit alles wat je wilde weten, maar wat je nooit durfde te vragen:

 

In 2011 startte de Congregatie voor de Geloofsleer 404 procedures tegen priesters die ervan beschuldigd werden         kinderen seksueel te hebben misbruikt.

In hetzelfde jaar kregen 540 priesters dispensatie van de celibaatbelofte.

Vijf mannen van wie de echtgenote nog in leven was werd toegestaan het klooster in te gaan.

Cor Unum, vrij vertaald het Vaticaanse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, gaf  namens de paus 1,8 miljoen euro uit aan noodhulp en 2,3 miljoen aan structurele steun.

1321 wetenschappers kregen toestemming het Geheim Archief van het Vaticaan te raadplegen.

Per 31 december 2011 bezitten  594 personen het Vaticaanse burgerschap (ze zijn in het bezit van een Vaticaans paspoort     dat dezelfde status heeft als een diplomatiek paspoort). Hieronder bevinden zich een paus, 71 kardinalen, een non en 109 Zwitserse gardisten.Zij hebben het recht om in Vaticaanstad te wonen evenals 238 anderen die slechts  de eigen nationaliteit bezitten.

Verder werden er  gedurende het afgelopen jaar in Vaticaanstad 96 verkeersboetes uitgedeeld en verbruikte het stadsstaatje 32 miljoen kilowattuur aan elektriciteit.

En tenslotte weten we nu ook dat een van de palmbomen die de zuilengang van de Sint Paulus Buiten de Muren opluisteren, belaagd wordt door de rode palm-korenworm. Maar gelukkig meldt ‘De Activiteiten van de Heilige Stoel’ dat met hulp van een gespecialiseerd bedrijf de tegenaanval is ingezet.

 
Heerlijk boek.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube