Allemachtig tachtig

Vandaag viert de Britse  kardinaal Cormac Murphy-O’Connor zijn tachtigste verjaardag, naar verluidt in huiselijke kring. Het is een verjaardag met een rouwrandje, want met het bereiken van deze eerbiedwaardige leeftijd  verliest hij het recht om aan een conclaaf deel te nemen.

Murphy -

Murphy-O’Connor was al drieëntwintig jaar bisschop van Arundel en Brighton toen Johannes Paulus II hem in 2000 benoemde tot aartsbisschop van Westminster. In dat zelfde jaar werd hij ook voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales. In 2001 werd hij door diezelfde paus tot kardinaal gecreëerd . Hij kreeg de prachtige Santa Maria Sopra Minerva, gelegen tegenover het olifantje van Bernini, als titelkerk.  Murphy-O’Connor was  tot vandaag lid van verschillende Romeinse congregaties waaronder die van de Bisschoppen en de Evangelisatie van de Volkeren. Als hij tachtig wordt, eindigt voor een kardinaal definitief zijn carrière in het Vaticaan.  

In 2007, bij het bereiken van zijn vijfenzeventigste verjaardag, diende Murphy -O’ Connor zijn onstlag in als aartsbisschop van Westminster. Benedictus liet hem vervolgens nog twee jaar zitten.  In april 2009 kreeg hij dan eindelijk zijn verwachte opvolger in aartsbisschop Vincent Nichols van Birmingham. Die kan nu bij een volgend consistorie kardinaal worden omdat hij niemand voor zich heeft.

Murphy –O’Connor was een orthodoxe bisschop, maar zeker geen hardliner. In de katholieke kerk word je dan al snel ingedeeld bij de linkerflank van het kardinalencollege, alsof die nog zou bestaan. Conservatieve katholieken in Engeland hadden in ieder geval een hekel aan hem: veel te soft.  Ook al zei hij ooit dat condooms juist tot méer Aids leiden en moest zijn woordvoerder opstappen omdat zijn ex-vriendin in een ver verleden abortus had laten plegen.

Eergisteren overleed de Taiwanese kardinaal Paul Shan Kuo-his. Hij was bisschop van Kahosiung en werd negenentachtig jaar oud.  

Het kardinalencollege bestaat nu uit 207 leden, van wie er 118 mogen stemmen in een komend conclaaf.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube