Vaticaan: de butler heeft het nog altijd gedaan

Het hing al een tijdje in de lucht, maar sinds gisteren is het zeker: Paolo Gabriele, de butler van de paus, moet voor de rechter verschijnen. Hij zou stiekem vertrouwelijke  e-mails en brieven hebben doorgestuurd aan journalisten. In het bijzonder aan ëën journalist: Gian Luigi Nuzzi, de Woodward én Bernstein  van Vatileaks. De butler werd in mei gearresteerd, zat een aantal maanden vast, maar mocht sinds een paar weken zijn lot thuis in Vaticaanstad afwachten.

De rechtszaak zal waarschijnlijk niet voor oktober beginnen en Gabriele kan dan zes jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Gisteren werd duidelijk dat de butler niet alleen heeft geopereerd. Claudio Sciarpelletti, computerexpert van het Staatssecretariaat, heeft hem geholpen door hem van documenten voorzien.  Waar is een helpdesk anders voor?

Interessant is ook de rol van de biechtvader van de butler. Ook hij kreeg van Gabriele een  doos vertrouwelijke spullen, die hij vervolgens verbrandde. Toen Gabriele te midden van andere leden van de Pauselijke familie gevraagd werd of  hij iets met Vatileaks van doen had, ontkende hij. Dat had diezelfde biechtvader hem opgedragen. Alleen in een persoonlijk gesprek met paus Benedictus  zou hij zijn misdaden moeten opbiechten. Een biechtvader die je opdraagt te liegen? Een leugentje voor bestwil, moeten we maar denken.

Gabriele zou met de diefstal van de documenten en het laten uitlekken naar de wereldse pers,  aan de paus duidelijk hebben willen maken  dat de corruptie in het Vaticaan wijd verspreid was en dat Benedictus  daar niet goed over werd geïnformeerd.  De hamvraag is natuurlijk of Gabriele dit allemaal zelf bedacht heeft. Het Vaticaan, Paolo Gabriele zelf en ook zijn advocaat willen ons nog altijd doen geloven van wel.  Zeker is dat de computerexpert die hem hielp handlangers in het Staatsecretariaat had, door de openbare aanklager aangeduid als W, X en Y. Zij zorgden ervoor dat vertrouwelijke papieren bij Sciarpelletti kwamen, die ze weer aan de butler gaf.  Die arme, vrome  butler die in zijn eentje de Kerk van Christus wilde redden.

Een mooi beeld, maar of het klopt waag ik - en met mij vele collega’s- nog steeds te betwijfelen.  Ook nadat Gabriele gearresteerd was  werden er documenten naar de pers gelekt.  Misschien in opdracht van hooggeplaatste curieprelaten. Het kan zo maar zo zijn.  Butlers zijn over het algemeen dienstbaar en tonen slechts heel zelden eigen initiatief. Gabriele’s daden getuigen van uitzonderlijk veel vernuft en creativiteit.

Twee weken geleden kreeg Benedictus het eindverslag van een commissie van drie kardinalen die in zijn opdracht het Vatileaks-schandaal onderzochten. Het kan niet anders of de hoogbejaarde eminenties hebben geprobeerd de vraag te beantwoorden of Gabriele op eigen initiatief heeft gehandeld.  Waarom dat rapport gisteren ook niet in de openbaarheid gebracht?  Waarom niet meteen alles verteld? Waar is een spindoctor als je hem nodig hebt? 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube