Lekker weg in eigen kerk

Leuk stuk van Paolo Rodari over de vakantie van de paus en zijn kardinalen.  De economische crisis laat in de Kerk ook haar sporen na. Ook de rooms-katholieke kerk moet de broekriem aanhalen en daarom wordt van curieprelaten verwacht het rustig aan te doen. Geen dure cruises of uitgebreide zonvakanties op Caribische eilanden, maar gewoon ‘ lekker weg in eigen land.’

Benedictus geeft zelf het goede voorbeeld. Hij blijft gewoon thuis. En thuis wil hier zeggen zijn buitenverblijf in Castel Gandolfo, ongeveer veertig kilometer ten oosten van Rome. Voor Benedictus geen uitgebreide wandelingen en ook het zwembad in Castel Gandolfo wordt door hem consequent gemeden. Vakantie betekent voor de Duitse paus vooral schrijven.  Zo legt hij deze zomer de laatste hand aan zijn derde boek over Jezus, werkt hij aan toespraken voor zijn reis naar Libanon in september en ook zou hij al een begin hebben gemaakt met een nieuwe encycliek over het geloof. Benedictus heeft er nog even over gedacht om een rondzendbrief over de elektrische auto te  schrijven, maar uiteindelijk is het toch het geloof geworden.

Zijn naaste medewerkers volgen zijn voorbeeld en blijven ook dichtbij huis. Kardinaal Bertone zit in het pauselijk chalet in Les Combes  (Val d’Aosta) dat daar ooit voor Johannes Paulus II is gebouwd. Volgens zijn collega’s op het Staatsecretariaat blijft Bertone ‘ de dagelijkse gang van zaken in de curie van een afstand nauwgezet volgen, maar we hopen dat hij zich ook af en toe een wandeling gunt.’

Collega Ravasi van de Pauselijke Raad voor Cultuur trekt zich samen met twee zussen terug in zijn  villa in de buurt van het Comomeer en wijdt zich daar, net als Benedictus , aan het schrijven. De grap gaat dat Ravasi sneller schrijft dan zijn lezerspubliek aan kan. Maar ook commerciële motieven spelen mee. In november moet er, ruim voor de kerstinkopen beginnen, weer  een nieuw boek liggen. De decaan van het kardinalencollege, Angelo Sodano, zit zoals elke zomer in Rocca di Mezzo, gelegen in de Abruzzen. Hij verblijft daar al jaren  in een huis met de toepasselijke naam ‘Casa dei Papi’: het Paushuis. 

Wie zelf geen huis tot zijn beschikking heeft, zoekt een herberg of een klooster in de buurt van een heiligdom dat men graag bezoekt.  Zo brengt Mauro Piacenza, prefect van de Congregatie voor de Clerus en veel genoemd als nieuwe kardinaalstaatssecretaris, een paar dagen door in het Zuid-Tiroolse  Val di Non, dichtbij het hem zo dierbare  heiligdom van de Madonna di Senale. En  Giovanni Battista Re , oud-prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, gaat  naar Valcamonica in de buurt van Brescia. Terug naar zijn geboortegrond.

Er zijn ook kardinalen die, ook al zijn ze van een zekere leeftijd , in de zomermaanden nog altijd vakantiewerk doen. Zo reist kardinaal Roberto Tucci (91), oud-directeur van Radio Vaticana en ooit belast met de organisatie van de pausreizen, al sinds jaar en dag in augustus naar een klein dorpje in Toscane om daar de pastoor te vervangen. Tot grote tevredenheid van de plaatselijke gemeenschap.

De oudste kardinalen lijken nog het meest reislustig. De 96-jarige kardinaal Fiorenzo Angelini neemt het vliegtuig naar de Democratische Republiek Congo waar hij in een huis van de Benedictinessen van het Heilig Gelaat van Onze Lieve Heer vakantie viert.

En onze Nederlands kardinaal?  Volgens het Aartsbisdom Utrecht is Wim Eijk deze zomer in Duitsland te vinden voor een retraite en gaat hij ook nog naar Zwitserland. Beide landen kent hij goed. In Zwitserland woonde hij zelfs een paar jaar. En zo pas ook kardinaal Eijk zich aan bij de grote meerderheid van ons volk. Niet te veel avontuur op vakanie en het liefst in vertrouwde omgeving. En het past in het nieuwe vakantiebeleid van Rome: doe maar vooral gewoon. Net als de paus zelf. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube