Van jager tot prooi

Dat er het een en ander mis is met het communicatiebeleid van het Vaticaan, is geen geheim dat nog vanuit het kerkstaatje naar buiten gesmokkeld moet worden. Alle schandalen die het pontificaat van Benedictus tot nu toe hebben beheerst  (Regensburg, Williamson, Vatileaks  om er maar een paar te noemen) , werden op de een of andere manier mede veroorzaakt door een falend persbeleid.  Een collega van mij moet nu redding gaan brengen .

Greg Burke

Zaterdag lekte uit dat Greg Burke, sinds 2001 Romeins correspondent voor het Amerikaanse Fox News, door het Staatssecretariaat is ingehuurd als senior communicatieadviseur. Het bericht is inmiddels bevestigd door pater Federico Lombardi, de huidige  woordvoerder van het Vaticaan. Burke krijgt een eigen kamer op de burelen van het Staatssecretariaat en moet ervoor gaan zorgen dat het communicatiebeleid van het Vaticaan beter wordt gestroomlijnd en het raffinement terugkrijgt dat het sinds het vertrek van Joaquín Navarro-Valls mist. 

Navarro-Valls en Burke hebben in ieder geval drie  dingen gemeen: een gezonde dosis flair, ze hebben zelf als journalist gewerkt en ze zijn allebei numerair lid zijn van het Opus Dei. Numeraire leden van deze personele prelatuur leven celibatair en wonen doorgaans in huizen van het Opus Dei. Er zitten zowel leken als priesters tussen. 

 

In een reactie tegenover Associated Press vergeleek Burke zijn baan met die van communicatiedirecteur van het Witte Huis. Burke erkende dat hem een pittige taak wacht, maar noemde het aanbod 'een kans en een uitdaging die ik niet nog een keer krijg'. Ook gaf hij toe al twee keer nee te hebben gezegd tegen deze baan. Tegen de webiste Vatican Insider zei hij dat hij hoopt dat 'ze' zullen luisteren. Wat de benoeming van Burke betekent voor de positie van woordvoerder Lombardi is nog niet duidelijk. 

Ik heb Greg leren kennen toen we allebei deel uitmaakten van het pauselijke gevolg tijdens de reizen van Benedictus naar de Verenigde Staten en Frankrijk. Samen wachtten we eindeloos in hotellobby’s en zaten naast elkaar in het vliegtuig, mopperend op de bevoogdende manier waarop het Vaticaan op dit soort reizen om ging met journalisten. En we hebben veel gelachen. Nu is hij overgestoken naar de andere andere kant. Van jager is hij prooi geworden. 

Er wacht Greg een zware taak. De Romeinse curie beleeft de grootste crisis sinds tijden. De buitenwereld en in het bijzonder de media worden met nog meer wantrouwen dan voorheen bekeken. Die zijn immers ‘alleen geïnteresseerd in roddels, seks en sensatie’ . In willekeurige volgorde. Ook onderling is de sfeer alles behalve ontspannen en de kennis van de nieuwe media is ,vooral onder leidinggevenden, niet groot. 

Misschien iligt de grootste uitdaging  voor Burke  nog wel in het feit dat de visie op communicatie in het Vaticaan al 150 jaar dezelfde is. Om precies te zijn sinds de oprichting van de l’Osservatore Romano in 1861. ‘De paus moet beschermd worden tegen alle vuiligheid die hij naar zijn hoofd krijgt‘ was het motto van de krant toentertijd . En ook nu nog functioneren de Vaticaanse media nog vaak alsof de zoeaven net de stad in zijn gestuurd omdat de Italiaanse  troepen op het punt staan  een bres in de Porta Pia staan. Defensief, onhandig en regelmatig achter de feiten  aanlopend. 

Maar voor een spindoctor is het natuurlijk een ideaal instapmoment. Zet ‘m op  Greg!

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube