Arrestatie butler lost lek Vaticaan niet op

En Milaan werd inderdaad een warm bad. Honderdduizenden gelovigen kwamen de paus een hart onder de riem steken. Benedictus maakte een ontspannen indruk. Op zaterdagavond beantwoordde hij op zijn bekende, charmante wijze vragen van families die naar Milaan waren gekomen voor de Wereldontmoetingsdag voor Gezinnen. ‘ Wanneer ik mij probeer voor te stellen hoe de hemel eruit ziet, denk ik altijd terug aan mijn jeugd. Wij waren gelukkig, omringd als we waren door vertrouwen, vreugde en liefde en ik denk dat de hemel nog het meest lijkt op mijn jeugd.’

Eenmaal terug in Rome begon de ellende weer en was de hemel ver weg. Vatileaks ging gewoon door waar het gebleven was toen de paus naar Milaan vertrok. La Repubblica publiceerde drie nieuwe uitgelekte brieven.  Het gaat om een vertrouwelijke brief van de Amerikaanse curiekardinaal Burke die zijn zorgen uit over de Neocathechumenen (ook in Nederland actief) en twee documenten afkomstig van Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Wat er in die laatste brieven staat wordt niet vermeld, maar zegt de bron van La Repubblica: ‘als de waarheid wordt verdonkermaand, breng ik ook de inhoud van deze brieven naar buiten'. 

 ‘Il corvo’ (de raaf), zoals de bron in het verhaal wordt genoemd wordt, zegt nog honderden van dit soort documenten in zijn bezit te hebben. Klaar om op straat te gooien.

Woordvoerder Federico Lombardi zei in een reactie er rekening mee te houden dat er nog veel meer naar buiten komt. Daarmee impliciet toegevend dat met de arrestatie van de butler de stroom niet tot stand is gebracht en dat Paolo Gabriele niet alleen heeft geopereerd. 

 

 

Ook kardinaal Bertone liet gisteren van zich horen. Voor het eerst zei hij wat over de laatste episodes in het Vatileaks  schandaal. Hij deed dat voor de camera's  van het pausgetrouwe journaal van Raiuno:

‘Dit soort aanvallen zijn er altijd geweest, ze zijn van alle tijden: ik  heb ze zelf meegemaakt, nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld ten tijde van Paulus VI. Maar nu worden de aanvallen met meer precisie uitgevoerd.  Het zijn vaak heftige, georganiseerde aanvallen die bedoeld zijn om ons uiteen te rijten.Benediictus XVI, dat weten we allemaal, is een zachtmoedige man, met een groot geloof en een rijk gebedsleven. Hij laat zich zeker niet intimideren door aanvallen, van welke aard dan ook, en ook niet door alle vooroordelen die er over hem de ronde doen. Wie aan zijn zijde werkt, voelt zich gesteund door de grote morele kracht die van hem uitgaat.’

 

Overzijn eigen positie zei Bertone niets. Het werd hem ook niet gevraagd. 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube