Paus wacht warm bad in Milaan

Vandaag vertrekt de paus naar Milaan om aanwezig te zijn bij het slot van de Wereld Ontmoetingsdagen voor Gezinnen, een driejaarlijks evenementen.  De paus blijft maar liefst drie dagen weg, dat gebeurt niet vaak bij een binnenlandse reis. Hij laat de Romeinse curie achter in verwarring, terwijl zijn butler in een Vaticaanse cel afwacht wat er gebeuren gaat.  

Milaan 2

Misschien denkt hij nog eens terug aan dat moment dat hij vier verhuisdozen uit de het pauselijke rommelhok pakte en op strooptocht ging. Waarschijnlijk wordt hij volgende week verder verhoord. Paolo Gabriele wordt in Milaan vervangen door Sandro Mariotti, in het pauselijke appartement  beter bekend als ‘Sandrone’ en al een paar jaar de tweede butler. In Milaan wacht Benedictus een warm  bad, na een week vol koude douches. (Mijn excuses voor deze beeldspraak, maar ik  schrijf ‘m toch maar even op) .

Die wereldontmoeting is de aanleiding voor de reis van de paus, maar het  is ook een bezoek aan het aartsbisdom Milaan. Vanmiddag, meteen na aankomst,  ontmoet hij de inwoners van de stad op het plein voor de Dom. Zondagochtend is er dan een massale eucharistieviering met al die gezinnen die met groepskorting naar de hoofdstad van Lombardije zijn gekomen.  Ook zal de paus een ontmoeting hebben met zijn leeftijdgenoot Carlo Maria Martini, oud-aartsbisschop van de stad, die lijdt aan de ziekte van Parkinson en in een rolstoel zit.  Misschien heeft deze formidabele kardinaal nog een wijs advies voor Benedictus.

Bijvoorbeeld: gun kardinaalstaatssecretaris  Bertone zijn pensioen. Dat zou wel eesn een hoop problemen kunen oplossen. Zorg voor een mooi afscheid, met een rijk gevulde cadeautafel.  Een liber amicorum heb je zo gemaakt, veel vrienden heeft Bertone niet meer in het Vaticaan.  De paus zal hem aanhoren , maar de kans dat hij zijn trouwe rechterhand snel zal laten gaan is niet groot. Woensdag sprak  hij voor een goed gevuld Sint Pietersplein nogmaals zijn vertrouwen uit  in zijn naaste medewerkers. 

Die steunbetuiging was vooral voor de kardinaalstaatssecretaris bedoeld. Als al die ijverigere mensen achter Vatileaks erop uit zijn Bertone en de paus uit elkaar te spelen, dan is dat tot nu toe mislukt. De band tussen de twee oude vrienden lijkt hechter dan ooit.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube