Cluedo in het Vaticaan: heeft de butler het alleen gedaan?

Eerst leek het nog een scene uit een blijspel van John Lanting: de butler wordt op heterdaad betrapt met de juwelen van zijn baas  en door een Bromsnor kordaat in den kraag gevat. Inmiddels weten we dat het ook niet gaat om een onschuldig spelletje Cluedo: de butler heeft het gedaan in de bibliotheek van de paus met als moordwapen een kopieerapparaat. Vatileaks is de pauselijke appartementen binnengedrongen. De crisis in het Vaticaan neemt steeds grotere vormen aan.

Cluedo

Het begon vorige week met het vertrek van Ettore Gotti Tedeschi als president van de Vaticaanse Bank.  De raad  van bestuur van  het Instituut voor Religieuze Werken,  de  schuilnaam waaronder de bank ooit in het leven werd geroepen, zegde unaniem het vertrouwen op in Gotti Tedeschi. De man die ooit vertrouweling was van kardinaalsstaatssecretaris Bertone, zou gefaald hebben ‘bij de uitvoering van verschillende fundamenteel belangrijke taken'.

Ook zou Gotti Tedeschi een rol hebben gespeeld bij het laten uitlekken van vertrouwelijke documenten  van de bank.  Die zou hij verstuurd hebben via zijn eigen e-mailaccount. Met als gevolg dat iedereen kon zien waar de informatie vandaan kwam. Zo’n man zou ik mijn geld ook niet toevertrouwen.

Een dag na het vertrek van de bankdirecteur kwam het nieuws van de arrestatie van Paolo Gabriele, de butler van de paus. Toen hij werd opgepakt had hij vertrouwelijke pauselijke documenten in zijn bezit.  Gabriele  was letterlijk de schaduw van de paus. Hij hielp Benedictus met aankleden, was vaak aanwezig bij de privémis waar de paus zijn dag mee begint en bediende de paus en zijn gasten aan tafel. De paus heeft geen gezin, maar Gabriele beschouwt hij als familie. Zijn arrestatie moet een enorme klap zijn voor Benedictus XVI en de andere leden van die kleine gemeenschap op de derde etage van het Apostolisch Paleis.

De grote vraag is nu of Gabriele alleen gehandeld heeft of deel uitmaakt van een groter netwerk . La Repubblica citeert vanochtend anonieme bronnen in het Vaticaan die dit laatste lijken te bewijzen. Ze beweren dat Gabriele slechts als zondebok wordt gebruikt door  hooggeplaatste curieprelaten. Achter het uitlekken van al die documenten zouden kardinalen en bisschoppen zitten, maar het Vaticaan zou dat niet willen toegeven. In dit scenario bezorgde Gabriele slechts de vertrouwelijke brieven. Meer postbode dan butler dus. Bewezen is er nog niets, maar de 'spionnen', zoals ze in de Italiaanse pers genoemd worden, blijven praten.

La Repubblica  meldt namelijk ook nog dat er  na het vertrek van Ettore Gotti Tedeschi er niets minder dan een oorlog is uitgebroken over zijn erfenis. Kardinaal Bertone zou met gewaardeerde collega’s als Piacenza (genoemd als zijn opvolger) , Scola en Tettamanzi  in een strijd op leven en dood gewikkeld zijn over wie het voor het zeggen krijgt bij de Vaticaanse bank. Daarachter speelt de machtsstrijd die als sinds begin dit jaar in de curie gaande is. Bertone’s tegenstanders  willen een nieuw bestuur en daarom moet hij opstappen.

De 'spionnen' zeggen er nog iets bij. Ze doen het allemaal voor het welzijn van de Kerk en de paus. Die is –om het maar eens zacht uit te drukken- nog niet veel opgeschoten met al die geloofsijver en zit midden in zijn zoveelste crisis als leider van de Rooms-Katholieke kerk. Ruzie met moslims, joden,  met homo’s , met vrijwel de gehele westerse wereld (seksueel misbruik) en nu ook nog dieven in zijn eigen huis. Een treurige balans van een pontificaat dat zeven jaar geleden zo veelbelovend begon.  

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube