Ik had nog zo gezegd: 'niet lekken!'

‘Crimineel’, ‘laster’, ‘diefstal’ . De Vaticaanse persdienst kwam zaterdag weer eens krachttermen tekort om een zo op het oog degelijk , journalistiek product af te keuren. ‘Sua Santità’ (letterlijk Zijne Heiligheid) van de Italiaanse onderzoeksjournalist Gainluigi Nuzzi bevat nieuwe, uitgelekte Vaticaanse documenten.  ‘De Heilige Vader, maar ook verschillende van zijn medewerkers en personen, die hem een boodschap stuurden, zijn geschaad in hun recht op privacy en vrijheid van correspondentie.’ Juridische stappen zijn in voorbereiding, het inschakelen van Interpol wordt overwogen en Opsporing Verzocht heeft al opnamen gemaakt. 

Nuzzi 3Waarom toch zo boos? Gianluigi Nuzzi  bracht in januari via het tv-programma Gli Intoccabili interne Vaticaanse documenten naar buiten die leken te bewijzen dat  de tweede man in het bestuur van Vaticaanstad , aartsbisschop Gian Maria Viganò, was weggepromoveerd omdat hij corruptie  binnen de muren van het Vaticaan aan de kaak stelde.  Ook toen dreigde het Vaticaan al met juridische stappen.

Een bijna eindeloze reeks onthullingen volgde. Over de Vaticaanse bank, een vermeend moordcomplot tegen de paus en een veel te dure kerststal op het Sint Pietersplein. Vatileaks was geboren.

En nu is er dus weer een nieuw boek met onthullingen. Als we de eerste besprekingen moeten geloven, komt Nuzzi deze keer met documenten die vooral Italiaans getint zijn.  Het gaat bijvoorbeeld over een seksschandaal waarin de hoofdredacteur van l'Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie,  verzeild raakte.  Over een tot nu onbekend etentje van de paus met de Italiaanse president en een  brief die de bekende tv-presentator Bruno Vespa aan de paus stuurde met daarin een schenking van 10.000 euro bestemd voor het charitatieve werk van de Heilige Vader. Daarvoor in ruil vroeg Vespa overigens wel een privéaudiëntie met Benedictus XVI.

Afgelopen maand stelde de paus al een onderzoekscommissie  van drie hoogbejaarde kardinalen in (samen zijn ze ruim 250 jaar oud) die het lekken van documenten moest onderzoeken. Nu wordt er dus hulp van buitenaf ingeroepen. De vraag is of het allemaal helpt. De maatregelen lijken vooral bedoeld om monseigneurs die ook plan zijn brieven naar buiten te brengen, angst aan te jagen.  ‘Doe het niet! We bellen Interpol hoor!’

Maar een echte oplossing voor het probleem lijkt ver weg.

Het is al eerder gezegd, ook hier : op de achtergrond van Vatileaks speelt een keiharde machtsstrijd in het Vaticaan. Een groot gedeelte van de curie is dermate  ontevreden over kardinaalsstaatssecretaris Bertone dat men geen werelds middel schuwt om hem weg te werken. Vandaar al die uitgelekte documenten. Men houdt Bertone verantwoordelijk voor een pontificaat dat tot nu toe gekenmerkt wordt door de ene rel naar de andere . Al het goede van deze paus is nauwelijks meer zichtbaar. Volgens de Italiaanse Vaticaankenner Marco Politi heeft zelfs Benedictus XVI inmiddels zijn buik vol  van al het gedoe.

Op 2 december van dit jaar wordt Bertone 78 jaar en dan zal hij opnieuw zijn ontslag aanbieden aan de paus. De kans is groot dat Benedictus  het ontslag weigert en hem vraagt aan te blijven. Net als Johannes Paulus II  dat drie keer bij hem deed. Vriendschap voor het leven, daar hechten oude mannen aan. En dus is het waarschijnlijk wachten op een conclaaf, waarbij niet alleen de persoon van de nieuwe paus een rol speelt, maar misschien nog wel belangrijker is wie zijn rechterhand wordt. In Rome wordt in sommige kringen stilletjes gedroomd over de tandem Scola-Dolan.  De aartsbisschop van Milaan en die van New York moeten samen de Kerk gaan redden. Een paus met hetzelfde intellectuele gezag als Benedictus met naast hem een Amerikaan die eens stevig de bezem haalt door het bestuurscentrum van de Heilige Rooms-Katholieke kerk.  

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube