Schaamteloos opportunisme van SGP

Op de ochtend van de negende november, de eerste dag van de nieuwe wereldorde, keek ik uit over het dal van Spoleto. Je kunt veel van God zeggen, maar hij was zo genadig geweest om juist op deze dag in dit deel van Italië voor dikke mist te zorgen. Alles was verpakt in een zo op het oog ondoordringbare witheid. We waren veilig. Van de kerken en koepels in de stad waar ik me bevond, waren nog slechts de contouren zichtbaar.

Later brak de zon door en stonden we in het volle licht. Pas toen drong het tot ons door: Donald Trump was echt tot president van Amerika gekozen. Commentator Van Jones zei het goed op CNN: "De overwinning van Trump is een protest tegen elite. Maar het is ook een witte zweepslag, tegen een land dat aan het veranderen is en, deels, tegen een zwarte president." Ik zou daar nog aan toe willen voegen: en tegen vrouwen.

Wij van de elite dachten, naïef als we waren, dat dit nooit zou gebeuren en verklaarden ons tegelijkertijd zelf van alle smetten vrij. We waanden ons superieur. Terwijl bij ons diep van binnen de rot ook al heeft toegeslagen.

Terwijl ik voor een eeuwenoude kerk stond, checkte ik mijn tijdlijn op Twitter. Naast verbijsterde reacties van al mijn vrienden van de elite kwam ik een tweet tegen van Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP: "Grote verantwoordelijkheid op schouders nieuwe president Trump. Wijsheid toegebeden! Hopelijk goed nieuws voor Israël, pro-life, pro-family."

Voor een partij die het altijd opneemt voor de Nederlandse taal waren dit wel heel veel Engelse woorden in een tweet, maar daar gaat het niet om. Opvallend was het grote enthousiasme van de SGP op de sociale media voor zo'n beetje de minst gelovige president van Amerika ooit. Zouden ze daar woensdag wel naar de toespraak van Hillary Clinton gekeken hebben? Ik vermoed dat ze niet veel van haar moeten hebben, maar ze citeerde uit de Bijbel. Zij wel. "Laten we onophoudelijk goed doen, want als we de moed niet opgeven, zullen we te zijner tijd de oogst binnenhalen." Galaten 6, vers 9, weet u wel, Kees van der Staaij?

Later kwam de SGP een beetje terug van het aanvankelijke gejuich . Op de website van de partij viel te lezen dat Trump zeker niet de gedroomde kandidaat was, maar als hij op een aantal eerder genoemde punten zijn best zou doen, dan viel met hem best te leven. Zo begreep ik althans.

Iemand kan een seksist zijn, Mexicanen voor verkrachters uitmaken en gehandicapten nadoen, maar als diezelfde man belooft om abortus aan te pakken, voor het traditionele gezin op te komen en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, dan ziet de SGP dat allemaal graag door de vingers. Schaamteloos opportunisme.

Dit alles maakte mij nieuwsgierig naar het verkiezingsprogramma van de partij. 'Stem voor het leven' was de titel en ik begreep dat bijbelse normen en waarden eraan ten grondslag lagen. God schreef als het ware mee. De SGP wil het eigen risico in de zorg verlagen, komt op voor de boer en vooral voor het gezin. Verder wil de partij van een hoop dingen af: euthanasie, abortus, koopzondagen, gelijke behandeling van alle religies, gebedsoproepen door moskeeën en - u leest het goed - ellenlange sportverslagen op Radio 1.

Kees van der Staaij mag een gerespecteerd politicus zijn, maar ik zou niet graag in zijn gedroomde Nederland wonen. Een land waar witte, bange mannen het voor het zeggen hebben. Net als in het Amerika van Donald Trump. Een land van afgebakende vakken.

Dan liever Umbrië, land van heuvels en zigzagwegen. Waar het leven en de wetten met elkaar elke dag weer charmant een wals dansen. Ik kijk naar de wolkenvrije hemel. Daarboven vullen binnenkort God, Jezus en Maria de stemwijzer in. Maria vertelt later dat ze uitkwam bij het CDA, Jezus tot zijn verrassing bij de Partij voor de Dieren. "En u Vader", vraagt Jezus aan God. "SGP zeker?" Dan is het even stil. "Dat houd ik liever voor mijzelf, Mijn zoon."

Hij loopt naar de radio en zet 'm aan. "Heerlijk", zegt hij. "Een volledig eredivisieprogramma."

 

 

Deze column verscheen eerder in trouw van 12 november 2017. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube