Er is er een jarig

De vijfentachtigste verjaardag van Benedictus XVI brengt mij terug naar een ontmoeting met Joseph Ratzinger , in het najaar van 1996 voor zijn huis op de Piazza Città Leonina onder de rook van het Vaticaan. Ik kwam net de ambassade van Nederland bij het Vaticaan uitgelopen toen wij elkaar tegenkwamen.  Hoewel, dat klopt eigenlijk niet.  Eigenlijk had ik pas door dat hij het was, toen hij mij al gepasseerd was.

Paus jarig

Ik liep achter hem aan, gaf hem een hand en vroeg hoe het met hem ging. Hij zei dat het goed met hem ging en dat was het dan. Een kleine, onopvallende man. Anoniem op straat lopend in de grote stad Rome. Niet iemand waar  de pauselijke allure van afdroop.  Meer een professor op weg naar een boek.

Vandaag wordt hij vijfentachtig, maar groots vieren doet hij het niet. Het wordt een echt Beierse dag, vertrouwde zijn privésecretaris Georg Gänswein het Italiaanse boulevardblad  Gente toe. Dus met Zuid-Duitse  specialiteiten als Dampfnudeln en Semmelknödel  en extra glaasje wijn of een biertje. Zijn broer is overgekomen en  misschien wordt er wel een dvd van Don Camillo uit de kast gehaald, ongeveer de grootste uitspatting die deze paus zich veroorlooft.  Ook zijn verjaardag  is een gewone werkdag voor de 264e opvolger van Petrus. De tijd dat de  Medici de stoel van Petrus in bezit hadden, ligt ver achter ons.

Een week geleden sprak hij nog toe vanaf het middenbalkon van de Sint Pieter. Het was zijn kortste Paastoespraak ooit. Hijzelf zal meteen toegeven dat het niet een van zijn beste was.  Traditioneel van opzet als altijd werd eerst de Verrijzenis van Christus plechtig aangekondigd en  grondig  uitgelegd.

Vervolgens werd de bevrijdende werking ervan voor de wereld nog maar eens bevestigd en noemde de paus de gebruikelijke crisisgebieden die al jaren op bevrijding wachten: het Midden-Oosten, Afrika en dan met name het gebied rond de Grote Meren. En natuurlijk noemde hij Syrië. Hebben ze daar wel geluisterd? Gelukkig bedankte hij uiteindelijk door ingrijpen van een oplettende collega  wel voor de Nederlandse bloemen.

Deze week is hij ook nog eens zeven jaar paus.  Een pontificaat van een enorme intellectuele rijkdom. Vol briljante preken, prachtig geschreven encyclieken en twee bestsellers over Jezus. Van de katholieken die de moeite namen naar hem te luisteren, won hij eerst hun bewondering en later hun hart. Een professor werd paus.

Maar ook was er het ene schandaal na het ander, waarvan alleen al dat rond seksueel misbruik de kerk nog decennia zal blijven achtervolgen. Bij zijn keuze nog door zijn vaderland bejubeld - Wir sind Papst, dachten de Duitsers-  heeft nu een aanzienlijk deel van de katholieken daar hem de rug toegekeerd. Net als veel Europeanen die hij wilde terugwinnen voor het Evangelie van Christus.

Zijn krachten nemen zienderogen af. Volgens zijn broer zal hij nooit meer zijn geboortegrond Beieren bezoeken. Het is wat, als je broer dat zegt. Wel mag hij in september nog voor zijn werk  naar Libanon. Een weekend om precies te zijn. Voorlopig de enige reis die zeker is.  Volgend jaar wordt hij verwacht op de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro en een reis naar Azië is niet uitgesloten. Maar of dat allemaal doorgaat? Hoe dan ook: hij doet het onmiskenbaar rustiger aan. De toespraken worden korter , het aantal gasten dat hij toelaat  tot de Pauselijke bibliotheek minder en minder.

Misschien vindt hij wel dat zijn taak volbracht is. Als de Lefebvrianen dezer dagen instemmen met het verzoeningsvoorstel van het Vaticaan, is zijn vurige wens om de volgelingen van die koppige aartsbisschop weer in de grote familie op te nemen, werkelijkheid geworden. Welke grote ambitie rest deze paus dan nog ? Hij werkt  naar verluidt aan een vierde encycliek  en stopt veel tijd in het schrijven van het laatste deel van zijn Jezus trilogie. In december in de betere boekwinkel. De paus is weer professor geworden.

 

 

 

 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube