Een kerststal van een half miljoen

Een keiharde strijd om de macht. Gevoelige documenten die naar de pers gelekt worden. En een klokkenluider die na een lastercampagne naar een ver land gestuurd wordt. Ik heb het niet over een Amsterdamse voetbalclub, maar over het bestuurscentrum van de Heilige katholieke Kerk: het Vaticaan. Beschuldigingen van corruptie, roddel, achterklap en een kerststal van een half miljoen. Het was me het weekje wel in het Apostolisch Paleis.

In 2009 wordt Carlo Maria Viganò benoemd als secretaris-generaal van Vaticaanstad. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de stadsstaat goed gaat functioneren. Boven hem staat een president, kardinaal Giovanni Lajolo, maar die laat al het werk aan Viganò over. Die schrikt zich een ongeluk als hij ziet hoe de zaken in het pauselijke staatje gaan.  Zo dienen leveranciers rekeningen in die stelselmatig  veel te hoog zijn, maar ze kunnen hun gang gaan omdat ze gedekt worden door bevriende monseigneurs.  Het lijkt Italië wel.

Viganò besluit de leveranciers marktconform te betalen en brengt de kosten  met 50 à 60 procent naar beneden.  Met als onbetwist hoogtepunt de kerststal op het Sint Pietersplein die aanvankelijk  voor een half miljoen euro op de begroting staat. Ik herhaal: een half miljoen euro. Hij kwam op  de aarde en had een veel te duur huis Volgens Viganò kon het makkelijk voor 300.00O euro. Uiteindelijk buigt  hij  het tekort van Vaticaanstad om van  8 miljoen naar een overschot van 34 miljoen. Dan doe je je werk goed en als je bij een normaal bedrijf werkt krijg je een bonus. Maar Carlo Maria moest weg. Te veel vijanden gemaakt. Misschien was er wel een mooie post in Barcelona.

 

 


Het werd nuntius in Washington. Dat is een hele belangrijke baan zei de woordvoerder van het Vaticaan vorige week. Een hele eer. Jammer alleen dat de betrokkene het anders ziet. „Heilige Vader, mijn overplaatsing zou leiden tot verwarring en ontmoediging bij hen die dachten dat het mogelijk was om corruptie en ambtsmisbruik aan te pakken, die zich in het Vaticaanse bestuur hebben geworteld”, schrijft Viganò op 7 juli  2011 aan de paus. Deze brief en andere correspondentie tussen Benedictus en een van zijn belangrijkste medewerkers lagen vorige week op straat  door toedoen van het Italiaanse tv-station La 7.

Het was kardinaalstaatssecretaris Bertone die de paus voorstelde Viganò over te plaatsen na een lastercampagne tegen de prelaat van het Italiaanse dagblad Il Giornale. Een krant die Bertone goed gezind is.  Een prelaat mag niet in opspraak raken,was zijn redenering en dus moest Viganò weg. Zijn vijanden binnen de curie haalden opgelucht adem.  Een half jaar later zijn het Vaticaan en Bertone in opspraak.  Dat komt allemaal door die vermaledijde journalisten, zegt de rechterhand van Benedictus XVI.  ‘Met hun ‘blogs en hun honger naar  kerkelijke roddels zorgen ze ervoor dat wij ons werk niet goed kunnen doen’. Zegt hij.  Een malle beschuldiging.  Vaticaanse prelaten, ook degenen die in de buurt de Bertone  werken, gebruiken de pers maar al te vaak voor hun eigen doortrapte plannetjes die in een kerkelijke omgeving eigenlijk niet thuis horen.

De paus blijft voorlopig buiten schot, maar Bertone’s reputatie heeft opnieuw een deuk opgelopen. Voor de zoveelste keer blijkt dat hij de curie niet goed onder controle heeft. Zijn tegenstanders binnen de curie onder wie Woytilianen als Giovanni Battista Re en Agostino Cacciavillan hebben zich gehergroepeerd en krijgen steun van kardinalen en bisschoppen buiten het Vaticaan. Die dringen inmiddels aan op zijn  vertrek.  Het Vaticaan is geen voetbalclub.  Maar  de voetballiefhebber Bertone weet als geen ander dat bestuurlijk gerommel niet te lang moet duren, anders raakt het de prestaties van het eerste elftal.

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube