Nog altijd verliefd op Franciscus

Voor de bar waar ik in Rome altijd ontbijt, stond een bruidspaar, in vol ornaat. De bruidegom in een mooi pak, de bruid in een witte jurk met blote schouders. Ze waren verliefd, dat kon je zien. De man hield wat onhandig de slip van de jurk vast. Ze moesten erom lachen. "Heb je het koud?", vroeg hij. "Valt best mee", antwoordde ze. En weer moesten ze lachen. Ik hou van mensen die van elkaar houden.

Ze waren nog in hun wittebroodsweken en gingen naar de paus. Die ontvangt elke woensdag duizenden pelgrims op het Sint-Pietersplein. Franciscus houdt van iedereen, maar heeft wel - net als zijn voorgangers - een duidelijke voorkeur voor zieken en net getrouwde stellen. Die mogen dan ook in een aparte hal de paus ontmoeten, zo ook 'mijn' bruidspaar. Even later zag ik met duizenden anderen op het Sint-Pietersplein op een groot beeldscherm hoe de paus hen zegende

Tweeënhalf jaar is Franciscus nu paus en de klad zit er nog altijd niet in. In die zin lijkt het wel of ook hij nog steeds in zijn wittebroodsweken zit. Veel katholieken blijven een soort van verliefdheid voelen voor deze paus. En die wordt niet minder.

Toen hij tijdens een uitgebreide rijtoer ook ons vak passeerde, zag ik wel dat hij moe was. Niet zo gek. Hij had net een zware reis naar Cuba en Amerika achter de rug en het volgende grote evenement, een bisschoppensynode over huwelijk en gezin, stond alweer voor de deur.

Zijn toespraken in de Verenigde Staten lieten niets aan duidelijkheid over. Hij nam het onder meer op voor de godsdienstvrijheid, het milieu, het leven in al zijn stadia en het traditionele huwelijk tussen man en vrouw (en hij wees daarmee het homohuwelijk impliciet af). Soms was hij progressief, soms behoudend in onze ogen, maar al met al radicaler dan ooit. Dit was Franciscus 2.0, zoals een Amerikaanse collega opmerkte.

In Washington ontmoette hij Kim Davis, de weigerambtenaar uit Kentucky. Zij zat vijf dagen in de gevangenis omdat zij had geweigerd een homostel te trouwen. De paus omhelsde haar innig en vroeg voor hem te bidden. Veel linkse Amerikaanse katholieken reageerden woedend, dit hadden ze niet van hun paus verwacht.

De kans is echter groot dat ze hem over een week of wat alweer vergeven hebben, zeker nu gisteren bleek dat het initiatief voor de ontmoeting niet van hem was uitgegaan.

Mag ik nog een voorspelling doen? Wat die bisschoppensynode, die morgen in Rome begint, ook besluit of juist niet besluit, de populariteit van Franciscus zal er niet onder lijden.

Die vergadering van bisschoppen en kardinalen uit de hele wereld zou moeten gaan over 'de pastorale uitdagingen van het gezin in de context van de evangelisatie', maar spitst zich toe op de overbekende hete hangijzers. Hoe moet de kerk omgaan met homoseksuelen en samenwonenden? En moeten hertrouwd gescheidenen - wat blijft dat toch een lelijk woord - worden toegelaten tot de communie?

Over dit laatste probleem was de paus op de terugvlucht vanuit Amerika naar Rome glashelder: het kerkelijk huwelijk is in principe voor eeuwig en de voorwaarden om de communie te ontvangen worden niet versoepeld. Wel worden de procedures om een kerkelijk huwelijk nietig te laten verklaren, eenvoudiger. Maar grote veranderingen,ook op andere gebieden, zitten er niet in.

Progressieve bisschoppen hopen nu op een andere houding, een nieuwe taal als het gaat om al die groepen die zich al tijden uitgesloten voelen door de kerk. Maar wat is nieuwe taal? Je komt niet zomaar in de Van Dale.

Ik weet wèl wat oude taal is. Die las ik op de website van het Katholiek Nieuwsblad. Volgens de Ghanese bisschop Joseph Osei-Bonsu is "iedereen die meewerkt aan een homohuwelijk schuldig voor God". Oude taal krijg je niet zomaar weg, ben ik bang.

Na de audiëntie met de paus liep het Sint-Pietersplein snel leeg. Mijn bruidspaar zag ik niet meer. Wel sprak ik een aardige, wat oudere katholieke man uit Nederland. Ach, ideaal was het allemaal nog niet in zijn kerk. Ook niet onder paus Franciscus. En hij wist ook wel dat ook deze paus er volgens sommigen ouderwetse opvattingen op nahoudt. "Maar van hem kan ik het hebben", zei hij voordat hij nog een slok koffie nam.

Die wittebroodsweken van Franciscus gaan nog lang duren.

 

Deze column verscheen eerder in Trouw van 3 oktober 2015. 

 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube