Onderonsje tussen de paus en de voetbalpaus

Paus Franciscus heeft in een interview gezegd dat hij al 25 jaar geen televisie heeft gekeken. In de nacht van 15 op 16 juli 1990 deed Jorge Mario Bergoglio een belofte aan de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel om voortaan de beeldbuis te mijden. De datum waarop hij contact opnam met Maria is om twee redenen logisch. Het feest van de Heilige Maagd van de berg Karmel stond voor de deur - de heilige karmeliet Simon Stock kreeg ooit op 16 juli een verschijning van de Moeder Gods - en het was een week nadat het Argentijnse voetbalelftal in Rome de WK-finale met 1-0 van Duitsland verloor. Een offer dat voorkomt uit teleurstelling. Ik begrijp Franciscus wel.

Ik herinner me mijn tranen nadat Nederland in 1974 geen wereldkampioen werd. "Ik wil nooit meer voetbal kijken", schijn ik volgens de overlevering gezegd te hebben. Ik hield het krap een maand vol. Maar goed, ik had Maria ook niet betrokken in mijn heilig voornemen. Vijfentwintig jaar geen televisie, ik moet er niet aan denken.

In het bewuste interview zei Franciscus dat hij Lionel Messi nog nooit heeft zien voetballen. Het leek het hoogtepunt uit een tv-biecht. Maar inderdaad, je mist wel wat. Voetbal als moderne kunst. Tik-tak tik-tak tik-tak: bam. De voetballer pakt zijn penseel en terwijl de andere spelers toekijken schildert hij nonchalant een weergaloos doelpunt op het groene gras.

Het aftreden van Fifa-voorzitter Sepp Blatter heeft Franciscus dus ook niet gezien. Ik wel. Heerlijke televisie. Zelden iemand zo snel en zo hard van zijn voetstuk zien donderen. In de provincie Groningen dachten ze dat er weer een nieuw gasveld was aangeboord, zo hard was de klap daar in Zürich. Franciscus las op dat moment waarschijnlijk een boek van Borges of droomde van een pizza in een Romeins restaurant.

Toch moet hij er wel iets van meegekregen hebben. De paus vertelde namelijk ook dat hij La Repubblica leest, een linkse Italiaanse krant met elke dag minstens twaalf pagina's politiek, een mooi kunstkatern en heel veel voetbal.

Afgelopen woensdag berichtte La Repubblica uitgebreid over het aftreden van Sepp Blatter. Wat dacht Franciscus toen hij dat allemaal las? 'Had ik die Blatter toch maar wat steviger aangepakt toen ik hem hier in Vaticaan ontving.' Het zou zomaar kunnen.

Op 22 november 2013 betreedt Sepp Blatter de pauselijke bibliotheek waar Franciscus al op hem staat te wachten: paus ontmoet voetbalpaus. Als je de beelden terugkijkt, zie je vooral een gezellig onderonsje van twee leeftijdgenoten. Franciscus zegt tegen Blatter dat hij de voorman is van 1,2 miljard katholieken. Daar heeft de Fifa-voorzitter niet van terug: "Ik vertegenwoordig slechts 1 miljard voetballers", zegt-ie sip. Goal! 1-0 voor Franciscus. Blatter geeft de paus een shirt met het nummer 10 (aanvallende middenvelder) en de naam Francesco erop. De paus lijkt er oprecht blij mee. Maar wat is er nog meer besproken tussen die twee?

Franciscus is op het moment dat hij Blatter ontmoet, net een half jaar paus. Het Vaticaan was er bij zijn aantreden ongeveer net zo slecht aan toe als de Fifa nu. Een imago dat door allerlei schandalen aan diggelen lag. Hoge functies en eerbewijzen die voor geld te koop waren. Oude mannen rollebolden door de gangen.

Misschien heeft Franciscus tijdens hun ontmoeting Blatter wel gewezen op een preek die hij twee weken daarvoor hield. Die ging over corruptie, volgens de paus 'een zware zonde'. Hij had gezegd dat "wie door omkoping aan zijn geld komt, zijn waardigheid verliest en zijn kinderen vuil brood geeft."

Misschien noemde hij zijn voorganger Benedictus XVI die zag dat er hervormd moest worden, en dat hij zelf niet de degene was die dat moest doen. Dus moest hij plaatsmaken voor een ander. Misschien heeft Franciscus dat allemaal wel gezegd en heeft Blatter niet geluisterd. Misschien was het alleen maar een gezellig onderonsje.

Laten we hopen dat de opvolger van Blatter ook naar de paus gaat. Hij kan veel van Franciscus leren als het om hervormen gaat. Dat je een visie moet hebben, dat je een authentiek leider moet zijn ('practice what you preach') en vooral dat je geduld moet hebben.

O ja, nóg een tip voor Michael van Praag. Neem een dvd-box mee met het verzameld werk van Messi en ook maar een dvd-speler. Die zal de paus ook wel niet hebben.

 

Deze column verscheen eerder in Trouw van 6 juni 2015

 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube