Ik ga paus Franciscus interviewen en ik neem mee

Opnieuw is  het Vaticaan in verlegenheid gebracht door een interview van paus Franciscus in de Italiaanse krant ‘La Repubblica’. En weer is de auteur dezelfde: Eugenio Scalfari, de inmiddels 90-jarige oprichter en oud-hoofdredacteur van de krant.

Zijn eerste interview met de paus verscheen op 1 oktober van het vorig jaar. Een openhartige paus praat over de hervorming van de kerk. Het Vaticaan zette het interview op haar website, maar haalde het er weer af toen bleek dat Scalfari geen bandje had laten meelopen of aantekeningen had gemaakt. Al kon je wel zeggen dat woordkeus en toon helemaal van Franciscus waren, onduidelijk bleef waar Franciscus begon en Scalfari eindigde. De laatste verdedigde zich door te zeggen dat de paus het stuk van te voren had gezien en had goedgekeurd.

Franciscus en Scalfari bleven hierna contact houden. Per telefoon, maar de journalist bleef de paus ook bezoeken. Bronnen in het Vaticaan spreken van zeker ‘tien ontmoetingen.’ De paus beschouwt Scalfari als een vriend en hecht zeer aan de gesprekken met deze zelfverklaarde atheïst. Wel heeft hij altijd duidelijk gemaakt dat hij liever niet meer zag dat er nog iets van naar buiten zou komen.

Tot er op 13 juli weer een groot interview met Francisus in de Repubblica stond, weer van de hand van Scalfari. Deze keer ging het over pedofilie, maffia en het verplichte priestercelibaat. Explosieve thema’s.

Je denkt bij jezelf: die Sclafari heeft van zijn fouten geleerd en het nu heel anders aangepakt. Nee, hoor, weer nam hij geen blocnote of taperecorder mee naar het Casa Santa Marta. Weer moeten we het doen met het  geheugen van de oud-hoofdredacteur.  

Net als de vorige keer betrad woordvoerder Federico Lombardi na publicatie van het interview het strijdperk door met een verklaring het een en ander recht te zetten. Alhoewel hij moest toegeven dat interview wel degelijk ‘de geest en de betekenis’  van het gesprek tussen Scalfari en de paus goed had weergegeven, toch konden veel uitspraken volgens Lombardi niet aan Franciscus toegeschreven worden.

Hij doelde met name op twee opvallende passages. Allereerst zou de paus gezegd hebben het celibaat niet echt als een groot probleem te beschouwen. ‘Er is alleen tijd voor nodig om het op te lossen. Maar de oplossingen bestaan en ik zal ze vinden’. Verder laat Scalfari de paus zeggen dat hem ( de paus dus) verteld is dat 2 procent in de Kerk pedofiel is en dat die bestaan uit priesters, bisschoppen en kardinalen. Klopt ook niet volgens het Vaticaan. De paus heeft in deze context het woord ‘kardinalen’ niet gebruikt.

In het Vaticaan heeft dit alles weer eens tot grote woede geleid, met name onder bisschoppen en kardinalen die zich voelden aangevallen door hun eigen paus. Onder andere de deken van het kardinalencollege, Angelo Sodano, vond dat er wat moest gebeuren. Vandaar dus de verklaring van Lombardi. Die dus niet was bedoeld als een aanval op Scalfari, maar meer als een poging om de paus uit de wind te houden

Een koude, gure wind die steeds meer van één kant komt. Om precies te zijn vanuit zijn eigen curie. 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube