De Heilige Roomse Voetbalkerk

Het is een schande dat voetbalwedstrijden beslist kunnen worden door het nemen van penalty’s. Ik wil er niet naar kijken, ik doe er niet aan mee.

En dus onderging ik het slot van de wedstrijd Nederland-Costa Rica in een personenauto, op het parkeerterrein van een hockeyclub met de radio uit, mijn telefoon op stil en de ramen dicht. Pas toen ik op een gegeven moment vuurwerk waarnam in de lucht boven Utrecht, wist ik dat het wonder geschied was. Hemel en aarde  hadden elkaar geraakt. God was met ons.

Wist u trouwens dat katholieken beter kunnen voetballen dan protestanten.?

Dat las ik in een leuk stuk van de Engelse journalist Nicholas Farrell. Hij schreef het nadat Spanje in 2012 Europees kampioen was geworden, trwee jaar nadat het land de wereldtitel had behaald door in de finale met 1-0 van Nederland te winnen.

Sinds het 1930 voor het eerst gehouden werd, is het WK-voetbal negentien keer gespeeld. Het katholieke Brazilië won maar liefst vijf keer, het eveneens katholieke Italië vier keer. Katholieke landen als Uruguay en Argentinië wonnen elke twee keer. Duitsland won maar drie keer en dat is vreemd voor zo’n groot voetballand. Maar dan komt Farrell met keiharde cijfers: slechts dertig procent van de Duitsers is maar katholiek. Hij vertelt er niet bij dat het aantal protestanten ongeveer in Duitsland ongeveer even groot is.

Je kunt ook zeggen dat Frankrijk met zijn overgrote meerderheid aan katholieken wel wat beter had kunnen presteren. De Fransen werden maar één keer wereldkampioen.

Al met al is Engeland het enige echte niet-katholieke land dat de wereldtitel behaalde. Dat is al weer bijna vijftig jaar geleden de Engelsen dankten de overwinning ook nog eens aan een ontrecht goedgekeurd doelpunt. Over moslims, hindoes en boeddhisten heeft Farrell het niet.

Het kan dus niet anders  of God is katholiek en houdt van voetbal.

Volgens Farrell heeft het een en ander te maken met arbeidsethos. Katholieken geven de voorkeur aan sport boven werk en stoppen daar al hun passie in. Bij protestanten zou het precies omgekeerd  zijn.

Wat betekent dit nu voor onze kansen om wereldkampioen te worden? Nu- het zal u niet verbazen-  we hebben er nog nooit zo goed voorgestaan.

Nederland staat dan wel bekend als een protestantse natie, maar telt verhoudingsgewijs meer katholieken dan protestanten (25 om 15%). Maar er is nog iets veel belangrijkers aan de hand. Iets wat we niet makkelijk toegeven, maar waar we de afgelopen weken langzaam met zijn allen naar zijn toegegroeid.  We hebben het ontkend, we hebben in andere verlossers geloofd die toevallig de juiste initialen hadden, maar sinds afgelopen zaterdag weten we het zeker: God heet eigenlijk Louis van Gaal en is bondscoach van Nederland.

Amen. 

 

 

 
 

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube